Tags: dukan diyeti kitabı indir, Dukan Diyeti Listesi Örneği, dukan diyeti listesi pdf, dukan diyeti listesi sabah öğle akşam, Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?, dukan diyeti tarifleri, Dukan Diyeti Testi,
Dukan Diyeti Örnek Listesi dünyada yaygın olarak uygulanan diyet Fransız beslenme uzmanı Dr. Pierre Dukan tarafından düzenlenmiştir. 2000 yılında yayımlanan Dukan diyeti bu diyeti ortaya çıkaran ve geliştiren Fransız diyetisyeni de bir marka haline getirmiştir. Dukan diyeti olarak adlandırılan bu diyet yüksek protein, düşük yap ve karbonhidrat diyetidir. Diyete tabi olmak isteyen kişiler 100 maddelik kendilerine sunulan yiyebilecekler listesinden istediklerini seçip, istedikleri kadar yiyebiliyorlar. Yöntem hızlı kilo vermeye yönelik değildir. Uzun vadede sağlıklı ama emin şekilde kilo verme amaçlı uygulanmaktadır.
Bu diyet programı kılavuzluk açısından dört aşamaya bölünmüştür. Her aşamada belirli gıdaların yenmesi ve belirli egzersizlerin yapılması hedeflenmektedir. İlk üç aşamada istenilen kiloya gelindiğinde sonlanabilir. 4. Aşama ise sağlıklı bir hayat tarzını sürdürmek için oluşturulmuştur.
1.Aşama : ATAK
Bu birinci aşama esasen hızlandırılmış protein programıdır. Bu ilk evrede kişiler tavuk, balık gibi yağsız etler, yumurta gibi diğer kaynaklardan oluşan 68 adet yüksek proteinli gıda arasında seçim yapmak durumundadır. Bununla beraber kişiler 1,5 yemek kaşığı yulaf keğei ve günde en az 1,5 lt su tüketme durumundadırlar. Ek olarak hastanın günde 20 dakika yürümesi gerekir.
2.Aşama : SEYİR
Bu aşama uygulamaya dahil olan hastaların çoğunun kilolarının büyük bir kısmını kaybettiği dönemdir. Bu aşamada 100 maddelik listede yenebilecek gıdalara 32 çeşit sebze sebze eklenmektedir. Bu aşamada hasta karbonhidrat içermeyen sebzeler tüketilebilir. Seyir aşamasında gıdalar dönüşümlü olarak tüketilmektedir. Atak aşamasındaolduğu gibi tamamen protein olmalıdır. Ardından bir sonraki gün ise protein ve sebze günü yapılmalıdır. Atak aşamasında olduğu gibi her gün aynı miktarda yulaf ezmesi ve su tüketilmelidir. Hastalar 30 dakika yürüyüş yaparlar.
3.Aşama : PEKİŞTİRME
3. aşama olan Pekiştirmede hastalara bu diyeti nasıl bir hayat tarzı haline getirebilecekleri öğretilmekte, kilo geri alınmadan denge korunma amaçlanmaktadır. Hastalar önceki aşamalarda belirtildiği gibi günlük olarak istedikleri kadar protein, sebze ve yulaf ezmeğini su ile birlikte tüketebilmektedirler. 3. Aşamada yasaklı olan bazı yiyeceklere de izin verilmektedir. Örnek vermek gerekirse peynir, meyve, ekmek her hafta küçük porsiyonlar dahilinde alınabilir. Bununla beraber her hafta bir veya iki defa kutlama yemeği için izin verilebilmektedir. Yani arzuladıkları yiyecekleri yemede serbesttirler. Bu aşamada bir gün tamamen protein içerikli yemek zorundadırlar. Bunun yanında kişiler her gün 25’er dakika yürümek zorundadırlar. Pekiştirme aşamasında devam seyri ‘Seyir’ aşamasında kaybedilen her bir kilo için 5 gün olacaktır.
- Aşama : KALICI STABİLİZASYON
Bu son aşama hastanın geri kalan yaşamındaki hayat tarzını belirlemeye yöneliktir. Dukan’a göre hastalar ilk üç aşamadaki güçlüklerle beraber nasıl bir yemek düzenine sahip olmaları gerektiğini öğrenmişlerdir ve ona göre yeme düzenlerini artık ayarlamaya başlarlar. Hastalar kendi düzenlerini oluştururlar. Bu son aşamada hastalar haftanın bir günü tamamen proteinli beslenme olmak kaydıyla geri kalan 6 günde istedikleri her şeyi yiyebilmelerine olanak tanır.
Bu diyeti uygulayanların bu aşamada temel olarak yapması gereken 3 şey vardır. Bunlar;
1) Her gün 3 yemek kaşığı yulaf kepeği ezmesi mutlak suretle tüketilmelidir.
2) Hasta her Perşembe’yi protein günü yapmalıdır.
3) Asansör alışkanlığı terk edilmeli, elden geldiğince merdivenlerden çıkılmalıdır.
Dukan Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Dukan diyetinin diğer diyetlere göre avantajları bulunmaktadır. Dukan diyetinde yağsız et ve sağlıklı sebzeleri tüketmek hedeflenir. Su tüketimi fazladır, yağ alımı düşüktür. Her gün egzersiz yapılır. Multivitaminler tavsiye edilir. Hastalar bu diyetle görece olarak daha çabuk kilo kaybetmektedirler. Kombine halinde yapılan diyet ve egzersizler kalp krizi, obezite, hipertansiyon gibi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcıdır. Gözle görülen bu kilo kaybı hastaları daha çok motive eder ve bu diyette istikrarlı olmalarına sebep olur. Bu diyetin esas amacı daha sağlıklı bir hayat tarzına sahip olunmasıdır.
Dukan Diyeti Örnek Liste
- Sığır eti ve dana eti hatta tavşan eti dahi yiyebilirsiniz. Kuzu eti kesinlikle yasaktır. Etlerin yağlı kısımları temizlenerek yenilmemelidir.
- Beyaz etlerden tavuk ve hindi eti yenilebilir.
- Az yağlı yada yağsız olmak kaydıyla jambon tüketebilirsiniz. Şarküteri ürünleri yasak.
- Sığır ve dana eti ile tavuk ciğeri istenilen miktarda yenebilir.
- Bütün balıklar, taze dondurulmuş, tütsülenmiş, kurutulmuş ve konserve, yiyebilirsiniz. Yağda veya yağlı kremalı bir şekilde pişirilmemeliler.
- Tüm kabuklu deniz mahsullerinin tüketilmesinde hiç bir sakınca yoktur.
- Günde 2 yumurtadan fazla tüketebilirsiniz. Dikkat: Yüksek kolesterol rahatsızlığınız varsa haftada 3 yada 4 yumurta sarısı tüketebilirsiniz. Yumurtanın beyazı yasak.
- Yağsız olmak kaydıyla süt ve süt ürünlerini tüketmenizin bir sakıncası yok.
- Tatlandırıcılar, sirke, baharatlar, soğan, sarımsak, limon suyu, salatalık, hardal, ketçap doğal olması kaydıyla ölçülü bir şekilde tüketmenizin herhangi bir sakıncası yoktur.
Kahvaltı
Kahve, yağsız süt ve tatlandırıcı, yada çay tatlandırıcılı, 225 gram kadar yağsız peynir yada yağsız yoğurt, bir dilim hindi eti, tavuk yada jambon, 1 adet haşlanmış yoğurt.
Ara Öğün
Bir adet küçük yağsız yoğurt, yada 115 gram kadar yağsız beyaz peynir.
Öğle
Mantar, ton balığı ve kremalı kahve.
Ara Öğün
1 dilim jambon yada somon balığı, yulaf kepeğinden yapılmış pankek, ( 2 çorba kaşığı yulaf kepeği eklemek yeterlidir )
Akşam
Kabak çorbası, sığır eti kebabı, süt ve yumurtadan yapılmış muhallebi gibi bir tatlı.
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.