Dukan diyeti esnasında ağız kokusundan şikayet edenlerin bir çok sebebi olabileceği için bu yazıyı yayınlıyorum.
Ağız Kokusu Nedir?
Ağız kokusunun gerçek nedeni, dilin üzerinde bulunan bakterilerdir. Bu bakteriler uçucu maddeler üretirler. (ör. uçucu sülfür bileşikleri ya da VSC). Buna karşılık, belli bazı yiyecekler (ör: sarımsak, soğan) ağız kokusunun gerçek nedenleri arasında yer almaz.
Ağız kokusu yaygın bir ağız bakımı rahatsızlığıdır ve geçici ya da kronik olabilir. Ağız kokusu genellikle geçici olsa da, %30’luk bir kesimin kronik ağız kokusu şikayeti olduğu tahmin edilmektedir. Ağız kokusunun nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, mikrobiyal etkinliğe maruz kalan yiyecek artıklarının kokuya neden olabileceği bilinmektedir. Dil üzerinde pek çok bakteri birikir. Dil üzerindeki bakter sayısının, insan vücudunun diğer tüm bölümlerinden daha fazla olması ilginçtir! Ağız hijyeni bu nedenle bu kadar önemlidir ve dilin temizlenmesi ağız kokusu riskini azaltabilir. Dilinizi temizlemek için manuel diş fırçası ya da şarj edilebilir diş fırçası kullanabilirsiniz. Diş hekiminiz kişisel ihtiyaçlarınıza uygun bir diş fırçası önerebilir.
İpucu: Antibakteriyel maddeler içeren bir diş macunu kullanın. Bu ağız kokusunu gidermeye yardımcı olacaktır.
Ağız Kokusu İle Nasıl Savaşılır?
1. Dişlerinizi günde en az iki defa, daima sabahları ve gece yatmadan önce, en az iki dakika süreyle fırçalayın. Dilinizi temizlemeyi unutmayın. Diş hekiminizden doğru diş fırçalama ve dil temizliği konusunda tavsiyeler isteyin. Diş hekiminiz kişisel ihtiyaçlarınıza uygun şarj edilebilir diş fırçası modeli tavsiye edecektir.
2. Ağız kokusunu önlemeye yardımcı olan, antibakteriyel bileşikler (ör: Stanöz) içeren diş macunları kullanın.
3. Erişilmesi zor diş aralarından bakteri plağını ve artıkları temizlemek için diş ipi kullanın.
4. Kontrol için düzenli olarak diş hekiminize gidin. Kendi başına yapmanızın zor olduğu, profesyonel diş temizleme prosedürünü ancak diş hekiminiz uygulayabilir.
İpucu: Ağız kokusundan kurtulmak için dil hijyeninize dikkat edin!
Halitosis ya da kronik ağız kokusu sıkıntınız varsa, bu problemle başa çıkma yolları arıyor olabilirsiniz. Öyleyse, bir dil temizleyici kullanmayı düşünebilirsiniz. Bunlar nispeten ucuzdur ve pek çok eczaneden temin edilebilir..
Genellikle ağız kokusunun iyileştirilmesinin bir yolu olarak dil temizleyiciler öne çıkar, ancak diş fırçalama rutininizin bir parçası olarak dilinizi diş fırçanızla fırçalamaktan daha etkili olduğunu gösteren çok az araştırma bulunmaktadır.
Basit bir hareketle, dil temizleyiciyi dilinizin arka kısmında tutun ve öne doğru hareket ettirin, dil üzerinde nazikçe ancak sağlam bir hareket yapın.
Dil temizleyiciler zararsız olsa da, büyük olasılıkla, günde iki defa diş fırçalama ve günde bir defa diş ipi kullanmadan oluşan sürekli bir ağız bakımı rutini uygulayarak da halitotisi önlemeniz mümkün olacaktır. Ayrıca, günlük ağız hijyeni planınızın bir parçası olarak şunları da aklınızda bulundurun:
Yeni diş fırçası kullanın. Ağız kokusu sorununuz olmasa bile, diş fırçanızı 3-4 ayda bir değiştirmeyi unutmayın, ancak ağız kokusu sorununuz varsa buna özellikle dikkat edin.
İş yerinde bir diş fırçası bulundurun. İş yerinizde yedek bir diş fırçası ve diş macunu bulundurun, böylece öğle yemeklerinden sonra dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Kronik Ağız Kokusu
Kronik ağız kokusu ciddi bir sıkıntıdır. Kişiler arası temaslarda rahatsızlık verici olmasının yanında ciddi bir ağız bakımı sıkıntısının işareti de olabilir. Düzenli ağız hijyeni uygulamalarınıza rağmen ağız kokusunu engelleyemediğinizi fark ederseniz, diş hekimizle görüşün; size uygun bir tedavi tavsiye edecektir. Ağız mikro florasını kontrol eden tükürük salgısının azalması nedeniyle, ağız kuruluğunun da ağız kokusuna neden olduğu bilinmektedir. Tükürük ağzın temizlenmesine ve nemlenmesine yardımcı olur. “Sabah nefesi” olarak da anılan ağız kokusu, genellikle uyku sonrası yaşanır. Bazı ilaçlar da buna neden olabilir. Kronik akciğer enfeksiyonu, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve diyabet de diğer nedenler arasında yer alır.
İpucu: Ağız kokusuna neden olan bakterilerin giderilmesi için bol su için. Ağzınızı nemli tutarsanız, ağız kokusuna neden olabilecek bakterilerin miktarını en aza indirmiş olursunuz.
Ağız Kokusu Bakım Kürü
Bademcik iltihabı (tonsilit) olanların sabah kalktıklarında ağız kokuları oldukça ağırdır. Dişlerini fırçaladıktan sonra koku biraz hafifler, kahvaltı yaptıktan sonra da tamamen kaybolur. Gün boyu herhangi bir ağız kokuları da olmaz. Çünkü gece boyu oluşan iltihap sabah kahvaltısı yapılırken, besinlerle sürüklenerek taşınır. Ancak, gece uykuya geçildiği zaman iltihap oluşumu tekrar başlar.
Her gün, ağız temizliği yapıldıktan sonra bir defa gargarasını yapmak ağızdaki bakterilere ve de ağız kokusuna karşı güçlü bir engelleyicidir. Normalde adaçayı gargarasını hazırlayıp lavabonuzdan eksik etmemeniz gerekir. Hazırlanan adaçayı gargarası üç gün bozulmadan lavabonuzun rafında durabilir.
Yaklaşık bir su bardağı kaynamakta olan klorsuz suya bir tatlı kaşığı adaçayı atılır ve on dakika ağzı kapalı olarak kısık ateşte demlenir.Demleme süresi tamamlandıktan sonra bitki daha fazla suyunun içinde bekletilmez,mutlaka süzüp ayrılır.Günde iki-üç defa gargara yapılır.Ayrıca,beraberinde bir ay boyunca her gün bir çay bardağı adaçayı içilir.Hazırlanan gargara kırk sekiz saat bozulmadan banyo dolabınızda durabilir.
Her gün,ağız temizliği yapıldıktan sonra bir defa gargarasını yapmak ağızdaki bakterilere ve de ağız kokusuna karşı güçlü bir engelleyicidir.
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.