Yağ Yakan Salatalık Çayı

Hazırlama süresi
5 dakika
Zorluk
Kolay
Servis Miktarı
3 kişilik
Evre
Güçlendirme, Koruma, Seyir
Öğün
Akşam, Atıştırmalık, Kahvaltı, Öğle
Yayınlayan
Yayınlanma tarihi
1 Adet
Limon
10 Adet
Nane (Taze)
1 Litre
Su
1 Adet
Salatalık
1 Tatlı Kaşığı
Zencefil
Yağ Yakan Salatalık Çayı

Yağ yakan salatalık çayı dukan diyeti seyir evresinde yani protein + sebze günlerinde tüketiniz. Dukan diyeti yağ yakan salatalık  çayı tarifimde kullandığım ” salatalık ” sebze olduğundan seyir evresi P+S günlerine uygundur. Çayımızı geceden hazırlıyoruz, bu sayede bitkilerin özlerinin iyice çayın içerisine geçimesini bekliyoruz. Aynı zamanda ödem söktürücü bir bitki karışımıdır. Elde ettiğiniz ödem söktürücü bitki çayını sabah akşam aç karnına içiyoruz.

Bu çayın amacı onikiparmak bağırsağında bulunan sindirim enzimlerinizi aktive etmek. Böylece yedikleriniz daha iyi sindirilecek ve sonuç olarak daha az acıkacaksınız. Çay sayesinde tatlı isteğiniz azalacak, bu nedenle salatalık çayını içerken tatlı ekmek ve hamur işi yememeniz gerek. Zaten dukan diyetinde tatlıya ve hamur işine izin yok.  Yağ yakan salatalık çayı tarifini uygulamadan önce sizlere içinde kullandığım malzemelerin ne işe yaradıklarını anlatmak istiyorum.

 

Salatalık

Salatalık kilo aldırmaz, ödem yapmaz, hazımsızlığa neden olmaz ve miğdemizi yakmaz. Bitki bilimine göre, çekirdekli oluşu bitkiye has bazı özellikleri nedeniyle salatalık aslında meyve sınıfına girer. Salatalığın asıl adı hıyardır. Salatalığın yüze yakın pek çok farklı türü vardır. Taze ya da turşu şeklinde sofralarda bolca yer almasının yanı sıra kozmetik sektöründe de sıkça rastladığımız ürünlerden biridir.

Salatalık B vitamini bakımından iyi bir kaynaktır. Halsizlik, sinirlilik, kansızlık, ağız yaraları, dikkat dağınıklığı ya da unutkanlık gibi şikayetlerin altından B vitamini eksikliği yer alır.

Bir salatalığın % 96’sı sudur. Vücuttaki farklı sistemlerin gerektiği kadar işleyebilmesi için günlük su ve sıvı alım miktarı önemlidir.  İnsan sadece su içmekle değil yediği besinlerlede su miktarını karşılamalıdır. En basiti mesela; öğünlerde ve hatta öğün aralarında salatalığı eksik etmemek, vücudun susuz kalmaması açısından önemlidir.

Salatalık aynı zamanda K vitamini içerir. Yaptğım yağ yakan salatalık çayı tarifimde özellikle vitamin değeri yüksek olan sebzelere de yer vermek istedim. K vitamini kemik sağlığının yanı sıra kanın pıhtılaşması için de önemli bir vitamindir. Vücutta D vitamini ile birlikte çalışan K vitamini kemik yoğunluğunun artmasında ve yaşlılıkta kırık vakalarının azalmasında etkilidir. Bu vitaminlerin işbirliği ayrıca vücutta kalsiyum dengesini de olumlu şekilde etkiler.

 

Nane

İştah açar. Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır. Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. Anne sütünü arttırır. Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.

Nane, salata ve yemeklere güzel kokusu ve farklı tadıyla ayrı bir lezzet katmak için kuru ya da taze olarak katılabilir. Ayrıca, nane çayı hazmı kolaylaştırmak için yemeklerden sonra içilebilir. Dilerseniz yağ yakan salatalık çayı tarifinin dışında sadece nane kullanarak da stresten uzak durup farklı faydalarından da tek başına faydalanabilir siniz.

Naneden elde edilen nane yağı da çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Yapraklarından hazırlanan nane çayı sakinlik verir. Soğuk algınlığı ve mide bulantısını giderir. Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsaktaki gazları söker. Sindirimi kolaylaştırması dukan diyeti yapanlarımız için önemli bir besin maddesidir.

Nane suyuna bir miktar sirke katılıp içilirse iç kanamaları durdurmaya yardımcı olur. Nanenin sakinleştirici etkisi nane yağı için de geçerlidir. Nane yağı ciltteki yanık lekelerini gidermekte ve soğuktan kaynaklanan şişlikleri indirmede etkilidir. Nane kaynatılıp buharı koklanırsa solunum yollarını açar ve soğuk algınlığına iyi gelir.

 

Zencefil

Asya, Arap ve Hint mutfakları olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yemeklere tat katmak için kullanılan popüler bitkilerin başında gelir. Geleneksel Çin tıbbında, çeşitli sağlık sorunlarına karşı en çok kullanılan bitkilerden biri olan zencefilin faydaları arasında ilk sıralarda sindirim sorunlarına, mide ağrısına, hazımsızlığa ve mide bulantısına iyi gelir.

Bitki geleneksel olarak artrit, kolik, ishal ve kalp hastalıklarının tedavisinde yardımcı bir doğal ürün olarak kullanılmaktadır. Günümüzde cilt bakım kremlerinden kokulu sabunlara, kozmetik ürünlerden içeceklere kadar geniş bir yelpazede kullanılan zencefili sıvı, yağ, toz şeklinde, taze veya kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz.

Yumurtalık kanseri, kolon kanseri, astım, diyabet ve ağır adet dönemi faydalıdır. (adet dönemimde çok fayda sağlıyor karnımın ağrısna kesin çözüm)

Bu kadar bilgiden sonra artık sağlıklı karışımla yağ yakma zamanı işte tarifim:

  1. Salatalığı ve limonu dilimleyip, zencefili rendeleyiniz ve ağzı kapalı bir kaptaki suya ekleyiniz
  2. Üzerine naneleri koyup karıştırınız
  3. Geceden sabaha kadar suyu isterseniz buzdolabında isterseniz dışarıda bekletiniz ve tüketmeye başlayınız

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.