Sebzeli Kırmızı Biber Dolması

Evre
Güçlendirme, Koruma, Seyir
Öğün
Akşam, Öğle
Yayınlayan
Yayınlanma tarihi
6 Adet
Kırmızı Biber
1 Adet
Kabak
1 Adet
Patlıcan
1 Adet
Havuç
1 Adet
Soğan (Kuru)
4 Adet
Mantar
3 Adet
Domates
1 Yemek Kaşığı
Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı
Salça (Biber)
Sebzeli Kırmızı Biber Dolması

Sebzeli kırmızı biber dolması tarifim aklınızı başınızdan alıcak. Çünkü bu dukan sebzeli kırmızı biber dolması tarifidir. Sebzeli kırmızı biber dolması tarifini merak ediyor ve bilmiyorsanız gelin size dukan diyetinde sebze malzemeleri ile sebzenin önemini anlatıyım ilk önce.

ENGİNAR:
Enginar özellikle diüretik özelliği sebebiyle ödem atmada çok yardımcı bir sebzedir. Özellikle yapraklarıyla pişirildiğinde tek tek yenen yapraklar sayesinde ‘yavaş yiyecek’ tanımına oldukça uygundur. Demir,magnezyum ve C,B1,B12 içeriğiyle yorgunluğa,bitkinliğe iyi geldiği gibi karaciğeri temizleme özelliğiyle de çok önemli bir sebzedir.(enginar izinli sebzelerdendir.)

KUŞKONMAZ:
Kuşkonmaz ülkemizde pek bilinmese de diuretik(idrar söktürücü) sebzelerden biridir. Genellikle garnitur olarak buharda pişirilimiş olarak servis edilir.

SOYA FİLİZİ:
En düşük kalorili sebzelerden olmasına karşın protein oranı en yüksek sebzelerdendir.Yağ ve nişasta oranı arttığından en taze filizler seçilmelidir. Içerdiği fitoöstrojen menapozdaki kadınlar için destek niteliğindedir.

PANCAR:
Pancar diğer tüm sebzelerden daha cok şeker tadına sahiptir.Buna rağmen diyeti etkilemez çünkü kalorisi çok düşüktür. A,B,C ve P vitaminleri, potasyum,bakır,çinko,kalsiyum,magnezyum içerir. İçeriğindeki oxalic asit nedeniyle mesane taşına yatkınlığı olanlara önerilmez.

DOLMALIK BİBER(RENKLİ):
Dolmalık biberler en çok C vitamin içeren sebzelerdendir.(portakaldan bile çok)Ayrıca potasyum,folik asit ve A vitamin açısından da zengindirler. Vitamin eksikliğine karşı diyetinizden eksik etmemeniz önerilir.

BROKOLİ:
Brokoli kilo vermeye en yardımcı sebzelerden biridir.C vitamini, potasyum, folik asit, A vitamini, magnezyum ve demir içeriğiyle bol vitaminlidir.

BRÜKSEL LAHANASI:
Diğer lahana çeşitleri gibi C vitamin,potasyum ve folik asit açısından zengindir.

LAHANA:
Obezite karşıtı ve tedavi edici özelliğiyle tüm sebzelerin başında yer alır. Özellikle kanser karşıtı kullanım için harika seçimdir. TÜM SEBZELER İÇİNDE C VİTAMİNİ İÇERİĞİ EN YÜKSEK SEBZEDİR. Aynı şekilde folik asit,potasyum ve B6 vitamini de cok yüksektir.

HAVUÇ:
Karbonhidrat oranı domatesin çok üstünde olsa da diyet program içinde yer almasında sakınca yoktur. İçeriğindeki karoten ve A vitaminiyle kanser karşıtı 3 sebze içinde yer alır. İçeriğindeki şeker piştiğinde kana daha çabuk karışır ama bu sadece diyabetikler için sorun olabilir.

KARNABAHAR:
C vitamini bakımından en yüksek sebzelerden biridir. Yüksek potasyum içeriğiyle özellikle dukan diyetinde ödem sorunu olanlar için de çözümdür. B6 ve folik asit de kadınlar için son derece önemlidir. Brokoli gibi karnıbahar da kanser savaşçısı bir sebzedir.

KEREVİZ:
Kalorisi son derece düşük olan kereviz folik asit,potasyum ve C vitamin açısından zengindir.Kökü,sapı ve yaprakları birçok tarifte kullanılabilir.

SALATALIK:
En az şeker ve karbonhidrat oranına sahip sebze olan salatalık içerdiği doğal tuz olan potasyumla harika bir ödem atıcıdır.

PATLICAN:
Patlıcan en az kalorili sebzeler arasındadır. İçerdiği petkin sayesinde mide de jelleşip şişerek doygunluk yarattığından, diyette vazgeçilmez sebzelerden biridir.

HİNDİBA:
Hindiba Kalsiyum ve potasyum içeriğiyle diüretik olarak etkilidir. Folik asit de içeren hindiba gebeler ve kalp hastalığı riski olanlar için faydalıdır.

REZENE:
C Vitamini, folik asit ve potasyum içeriği yüksektir. Ayrıca hazmı kolaylaştırdığı için ağır yiyeceklerin sindirimine yardımcı olur.

TAZE FASULYE:
Dukan için önemli ilk 3 sebzeden biridir. Karbonhidrat oranı son derece düşük olmasına rağmen 100 gr’da günlük ihtiyacımız kadar A vitamin içerir. Ayrıca B1 folik asit oranı da oldukça iyidir. Özellikle yulaf kepeğiyle yendiğinde yüksek protein içeriğiyle vejetaryenler için cok uygun bir kaynaktır. Tıpkı patlıcan gibi içeriğindeki pektin nedeniyle doyurucudur. Uzun süreli tokluk sağlar.

KARALAHANA:
Brokoli gibi lahana ailesindendir. Dünyanın en sağlıklı sebzelerindendir.

KIVIRCIK-ROKA-RADİKA:
Düşük kalorileriyle diyet program uygulayanlar için harika seçeneklerdir.

MANTAR:
Mantarlar tıpkı midyeler gibi yaşadıkları çevreden beslenirler ve içeriklerinde ihtiva ederler. Kültür mantarları yerine doğal mantarları seçmeğe özen gösteriniz. Sebzeli kırmızı biber dolması tarifime mantar kullanırken doğal mantarı tercih ettim ki bu daha sağlıklı bir besin bizim için.

BAMYA:
Sebzeler içinde en kalorili ve karbonhidrat oranı yüksek olandır. Jelli yapısıyla doyurucudur fakat sık sık yememekte fayda var.

SOĞAN-PIRASA-ARPACIK SOĞAN:
İçerdiği E ve C vitaminiyle kalp hastalıkları riskini azaltan soğan kan sulandırıcı etkiye sahiptir. İçerdiği sulphur kandaki glukoz seviyesini ayarlayarak diyabeti engellemeye yardımcı olur. Ödem sorunu yaşayanlar için de diüretik etkisi vardır. Piştiğinde karamelleşmesini sağlayan doğal şeker içerir. Bu da diyette eksikliği duyulan şeker ihtiyacını azaltır.

PALMİYE KALBİ:
Palmiye kalbi palmiye ağacından elde edilir. Kalorisi oldukça düşük olmasına karşın bir sebzeye göre oldukça fazla protein içerir.Doğada yabani olarak bulunur,yetiştiriciliği yapılmaz. Konserve olarak bulunabilen bu ürün genelde garnitur olarak kullanılır.

BİBER:
En çok C vitamin içeren sebzelerdendir. (portakaldan bile fazla) Potasyum, folik asit ve A vitamin açısından da cok zengindirler. Vitamin eksikliğine karşı diyetinizden eksik etmemeniz önerilir. Ben de bu faydalı besini sebzeli kırmızı biber dolması tarifimde kullanmayı tercih ettim.

BALKABAĞI:
Balkabağı diyet için eşsiz sebzelerdendir. Pektin içerdiği için doyurucudur. Kalorilerin bağırsaklarda emilimini engelleyerek diyete yardımcı olur. Yüksek A vitamin ile günlük ihtiyacı karşılar.

TURP:
Turp türleri her diyet için vazgeçilmez sebzelerdir.Kalorisi düşüktür ama C vitamin,folik asit,potasyum açısından zengindirler.

RHUBARB:
Laktasif etkisi nedeniyle bağırsak tembelliği olanlar için harika bir sebze ve meyvedir. (tatlı olarak tüketildiği için) Vitamin C ve magnezyum içerdiğinden hem rahatlatıcı hem de canlandırıcı özelliktedir. Oksalik asit içerdiğinden mesane taşına yatkınlığı olanlar dikkatli tüketmelidir.
Rhubarb çeşitli kompostoların, pasta ve keklerin kullanımına uygun bir sebze ve meyvedir.

Türkiye’de rhubarb bulunmamakla beraber doğuda yetişen ışgın-ışkın da aynı ailedendir. Kabızlığa çok iyi gelen ışgın rhubarb gibi tatlı olarak tüketilemez. Ekşimsi tadıyla yeşil erik gibi tuzlanarak yenebildiği gibi kavurması da yapılır. Dağ muzu olarak da bilinen bu sebze mayıs ayından itibaren pazarlarda satılmaya başlanıyor.

SPAGETTİ KABAK:
Besin değerleri ve özellikleri balkabağıyla aynı olan bu kabak çeşidinin özelliği lifli yapısıdır. Bu lifler piştikten sonra spaghetti formunu aldıklarından kabak bu ismi almıştır.

ISPANAK:
Folik asit,demir ve A vitamin içeriğiyle sağlıklı ve düşük kalorili sebzelerdendir.

DOMATES:
Diyetin vazgeçilmez sebzelerinden domates her şekliyle sevilerek tüketilen bir sebzedir. B,K,C ve Likopen içerir.(Likopen balkağındaki karoten benzeri sebzeye rengini veren maddedir.insan vücudunda bulunan en yaygın karotenoiddir ve en güçlü karotenoid antioksidanlardan biridir.

ŞALGAM:
Şalgam lahana ailesinden olmasına rağmen yaprakları yerine kökü tüketilir. Şalgam iyi bir C vitamin ve kalsiyum kaynağıdır ve çok düşük kaloriye sahiptir. Sülfürlü yapısıyla geç pişer fakat bu yapısı özellikle kolon ve rectum kanseri için koruyucudur. (ALABAŞ da şalgam çeşitidir.)

SU TERESİ:
Düşük kalorili olan su teresinin en önemli özelliği yüksek kalsiyum içeriğidir. Karoten, A vitamin ve C vitaminiyle 150gr’ıyla bir günlük ihtiyacı karşılayabilir. Kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi sülfür içerdiği için kansere karşı da koruyucudur.

KABAK:
Kabak, salatalık, domates, patlıcan ve hindiba gibi en düşük kalorili sebzelerdendir. Bu sebzelerle yapılan yemekler çok doyurucu oluyor ve bende sebzeli kırmızı biber dolması tarifimde bunu baz alarak kabak kullandım. Çünkü kabak çok az sodyum içerir, fakat zengin potasyum içeriğiyle özellikle ödem problem yaşayan kadınlar için faydalıdır. İçerdiği petkin sayesesinde doygunluk yaratan kabak diyetin vazgeçilmez sebzelerinden biridir.

kaynak: dukandiet.com

  1. Kırmızı biberleri yıkayıp kuruttuktan sonra yağsız kızartınız
  2. Domatesin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayınız
  3. Soğanı yemeklik doğrayınız. Zeytinyağında yemeklik doğradığınız soğanı ve ardından biber salçasını biraz kavurunuz
  4. Mantarları doğrayınız. Sonra doğranmış mantarları ekleyiniz ve biraz daha kavurunuz
  5. Mantar kavrulunca domatesi ekleyip, pişmesine yakın tuz ve karabiber ile çeşnilendiriniz. Piştikten sonra ocaktan alınız
  6. Kalan patlıcan, kabak, havuçu yıkayıp küp küp doğrayınız ve sırasıyla kızartınız (yağsız) Fırına da atabilirsiniz
  7. Domates sosunun bulunduğu tencereye kızarttığınız sebzeleri ekleyerek karıştırınız
  8. Kızarttığınız kırmızı biberlerin orta kısmından uzunlamasına bir yarık açınız. Bu yarığı çok açmamaya özen gösteriniz ve çekirdek kısmını çıkarıp sebzeli karışımı içine doldurunuz
  9. Maydanoz ve yanında sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.