B Vitamini, B Vitamini Nedir?
B kompleks vitaminleri olarak da bilinir. Suda eriyen ve vitamin karakterinde çalışan koenzimlerin yapılarında bazı maddeler B grubu vitaminleri adını alırlar ve hücre metabolizmasında önemli yerleri vardır. B grubu vitaminleri arasında Biotin, folik asit, nikotinik asit, pantotenik asit gibi vitaminler bulunmakta ve B vitamini karışımı adı ile anılmaktadı.
İlk başlarda tek bir vitaminden, daha sonraları ise farklı pek çok maddeden ibaret olduğu fark edilen B vitaminleri, birbirlerinin tamamlayıcısı konumunda oldukları için çoğunlukla toplu halde verilirler. Toplu verilmeleri durumunda daha faydalı olan bu vitaminlerin her birine farklı farklı isimler ve kimilerine de sayılar verilmiştir. B grubu vitaminleri; B-1, B-2, B-6 ve B-12 vitaminleridir.
Doktorlar 40 farklı türde B vitamini olduğunu söylemektedir. Bunların hepsi tuz ve şeker gibi suda erir. Vücutta depolanmaları olanaksızdır. Bu yüzden B vitaminleri günlük düzenli olarak tüketilmelidir.
B vitamini çeşitleri;
Vitamin B1 (tiyamin)
Vitamin B2 (G vitamini, riboflavin)
Vitamin B3 (Vitamin P, Vitamin PP, Niyasin)
Vitamin B5 (Pantotenik asit)
Vitamin B6 (Pridoksin, Pridoksamin)
Vitamin B7 (Vitamin H, Vitamin B-w, Biyotin)
Vitamin B9 (Vitamin M, Vitamin B-c, Folik asit) Gebelikte önem taşır.
Vitamin B12 (Siyanokobalamin)
Şimdi bu vitaminlerin bazılarına yazımızda yer verelim;
B1 vitamini:
B1 vitamini B vitamini kompleksine ait sağlık açısından çok önemli vitaminlerden birisidir. B1 vitamini daha çok sinir sistemi sağlığı ve vücudun kardiyovasküler işleyişinin geliştirilmesine faydalarıyla ön plana çıkmaktadır. Stres dayanacak şekilde vücudun yeteneğini geliştirir ve sık sık “anti-stres” vitamin olarak adlandırılır.
B1 Vitamininin Bulunduğu Yer; Sığır eti, tahıl kabuklarında ve bira mayasında çok fazla vardır. Bunlara ek olarak iştahsızlık, sinir ağrıları ve gebelik hallerinde vücudun B1 vitaminine olan ihtiyacı artar. Bu yüzden gebelere, iştahsızlara ve sinir ağrısı yaşayan hastalara bu vitaminden verilir.
B1 Vitami Hangi Besinlerde Bulunur?; Bakla, soya fasulyesi ve ekmek, ceviz, fındık, kuru bezelye ve yürekte, azımsanmayacak oranda da karnabahar, kuşkonmaz, mısır ekmeği ve patateste vardır.
B2 Vitamini:
Rengi sarı bir pigmenttir.
B2 Vitamini eksikliğinde ne olur? Gözde bazı bozukluklara, karanlıkta görüşün azalmasına yol açar. Fazla ışıktan korkma duygusu bile meydana getirebilir. B2 vitamininin eksikliğinde meydana gelen belirtilerde aynı zamanda dilin kırmızılaşması, dudaklarda ve ağız köşelerinde çatlakların meydana gelmesi durumuda mevcuttur. Eksikliği daha çok açlık çekilen ülkelerde, esir kamplarında görülmüştür. B2 vitamini ağızdan ilâç biçiminde alınabilir.
B2 Vitamininin Bulunduğu Yerler; peynir, süt, badem, yürek, kuru bezelye ve kuru fasulyede bol oranda vardır. Bunların yanında mantar, kuşkonmaz, yer fıstığı, soya fasulyesi ve yeşil fasulyede de b2 vitamini bulunur.
Nikotin Asidi:
Nikotinin okside olmasıyla oluşan bir vitamindir.
Nikotin Asitin Bulunduğu Yerler; ette, karaciğerde ve mayada vardır.
Nikotin Asitin Eksikliğinde; vücuta pelegra ismi verilen hastalık baş gösterir. Bu hastalıkta, başta psikolojik bozukluklar olmak üzere ishal, kansızlık, cilt iltihapları ve ağız içinde yaralar ortaya çıkar. Ancak, hastaya nikotin asidi verilerek bu belirtileri kısa zamanda yok etmek mümkündür.Nikotin asitin etkili olduğu yer vitamin damarları üzerinedir.
Nikotin Asitin Kullanıldığı Yer; deri damarlarının bozukluklarında, beyin damarlarının sıkışma ve tıkanma durumlarında, astımda, göğüs anjininde bu vitamin kullanılır. Fakat, nikotin asidinin amid biçimi damarları genişletmez, bu sebeple pelegranın tedavisinde nikotinamid kullanmak yöntemi seçilir.
Folik Asit:
B vitaminleri arasında önemli bir yeri bulunmaktadır.
Folik Asitin Bulunduğu Yer; Yeşil yapraklı sebzelerde, buğdayda, yulafta, bira mayasında, balıkta, soya fasulyesinde, pirinçte, kesilmiş sütte, yumurta sarısındadır.
Folik Asitin Eksikliği; kansızlığa sebep olur. Akyuvarlarda, kanın pıhtılaşmasına yarayan hücrelerde (trombosit) azalmaya yol açar. Böyle hastalara folik asit verilmek suretiyle kansızlığın üç – dört gün içinde giderilmesi mümkün olur, akyuvarlarda trombositlerin fazlalaşması sağlanır.
Folik Asitin Kullanıldığı Hastalıklar; Karaciğer sirozu ile gebelik ve loğusalıktan ileri gelen kansızlıklarda folik asit çok kullanılır. Ayrıca çocukluk çağı kansızlıkları ile beslenme bozukluğu kansızlıklarında da bu vitamin yararlıdır.
B12 Vitamini:
İnsan bağırsağındaki çeşitli bakterilerin de oluşturduğu bu vitamin pek çok yerde bulunur. Bileşim yönünden birbirine yakın, fakat etki bakımından farklı pek çok çeşidi vardır. Bu vitaminin en önemli yararı kan yapıcı olmasıdır. B12 vitamini vücutta, karaciğerde depo edilir. Kırmızı renktedir. Bu rengi kobalttan alır.
B12 Vitamini İçeriğinde; fosforla siyanür vardır. Ayrıca B12 vitamini bir metal iyonu içerir.
B12 Vitamini Görevi; B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sisteminin düzgün çalışmasında görev alır.
B12 Vitamini Kimlere Verilir; İğneyle ve ağız yolu ile kansızlara verilen bir vitamindir. Sinir iltihaplarında, bilhassa siyatiklerde önemli rol oynar.
B12 Vitamini Bulunduğu Yer; bitkinin kökünde, sığırın böbreğinde, karaciğerinde ve dilinde vardır.
B12 Vitamini Fazlalığı; Kanda B12 vitamini fazlalığı çoğunlukla önemli bir problem değildir. Yiyecekler ve vitamin takviyeleri aracılığıyla fazla B12 vitamini tüketmek de genelde sizi hasta yapmaz. Ama yüksek B12 vitamini düzeyi nadiren başka ciddi bir sağlık problemine işaret edebilir. Fazla alındığında idrarla dışarı atılır.
B6 vitamini:
Kimyasal adı «prydoxine» dir.
B6 Vitamini Kullanıldığı Yer; Gebelerin bulantı ve kusmalarında, kansızlıklarda kullanılır.
B6 Vitamini Bulunduğu Yer; Sebzelerin bir çoğunda, karaciğerde, buğdayda ve bira mayasında vardır.
Biyolin:
Bu vitamine «H vitamini» adı da verilir.
Biyolin Eksikliğinde; ruhi bozukluk, kansızlık, deride döküntüler meydana gelir.
Biyolin Bulunduğu Besinler; Yumurta sarısı ve karaciğerde bol miktarda bulunur. Mayada da biyotin vardır.
B Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur?
Maya
karaciğer
et
balık
yumurta
sarısı
süt
yağsız
peynir
hububat
kuru
baklagil
kuru kayısı
ıspanak
bezelyede bol miktarda vardır
B Vitamininin Görevi Nedir?
B vitaminleri yağların hazmedilmesini kolaylaştırdığı için ishallerin oluşmasını engeller. Buna ek olarak sinirleri dinlendirir, cilldi parlak, canlı ve diri tutar ve tırnakların kırılmamasının önüne geçer. B-1, B-2, B-6 ve B-12 vitaminlerinin hepsine B vitamini denir. Bu grup vitaminler iştah, sindirim ve sinir sistemi icin çok gerekli ve hayati öneme sahiptir.
B Vitamini Nerelerde Bulunur?
B vitamini; tahıllar, yağsiz et, bobrek, yurek, beyin, karaciger, yer fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda mevcuttur.
Faydaları: Gelişme, sinir ve sindirim sistemlerinin çalışmasını sağlar.
B Grubu Vitaminlerinin Özellikleri: Suda erir, vücutta depo edilmez. Yemekleri pişirdikten sonra suyu dökülürse bu vitaminler de kaybolur.
B Vitamini Eksikliği
İştahsızlık
yorgunluk
mide bozukluğu
bağırsak bozukluğu
kabızlık
gelişme geriliği
sinir iltihapları
B Vitamini Fazlalığı
Zehirlenmeye genellikle sebep olmaz. Ancak çok yüksek dozlarda alınırsa zehirlenme görülebilir. Belirtileri; hissizlik, yürüyememe, cilt rahatsızlıkları, gözlerde ışık hassasiyeti, uykusuzluk, bitkinlik, baş ağrısı, çarpıntı, ishal şeklinde görülebilir.
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.