Böbreklerdeki protein kaçakları nasıl olur? Dukan diyeti yaparken böbreklerdeki protein kaçakları önlemesinde ne gibi yöntemler vardır.
İlk önce protein ve böbreklerin ne işe yaradığı ve ne oldukları hakkında yazımı sizinle paylaşayım ve yazımızın sonunda da protein kaçakları hakkında sizi bilgilendiriyim.
Protein nedir?
Albüminli madde; organizmanın en önemli yapı taşı. Amino asitlerin birleşmesinden meydana gelmiş karmaşık yapılı organik moleküllerdir. Kelime olarak “en önemli” manasına gelen protein, gerçekten de canlının en önemli maddesini teşkil eder. Dukan diyeti bilindiği gibi bir protein diyetidir. Bütün canlıların hücreleri protein ihtiva eder. Proteinler hücre stoplazmasında çözünmüş halde bulunur. Kas, karaciğer gibi organ ve dokuların % 80-90’ı proteindir. Bu yüzden protein insan vucudu için oldukça önemlidir ve dukan diyeti bunu desteklemektedir. Kemik sistemi ve yağ dokusunda ise protein daha azdır.
Proteinler insan vücudunda; büyüme, gelişme, açılan yaraların tamir edilmesi, çeşitli maddelerin sindirim ve sentezi, enfeksiyonlara karşı koyma, sıvı dengesinin sağlanması, zeka gelişmesi, azot dengesinin sağlanması gibi temel hayati unsurlarda mutlaka gereklidir. Ayrıca protein, kan serumundaki katı maddelerin en önemli kısmını oluşturur. Bunlardan fibrinojen, kanın pıhtılaşmasında; albümin ve diğerleri hücre içi ve dışı sıvı-tuz dengesinde görevliyken çok çeşitli bir takım proteinler de kan içinde bazı maddelerin bir yerden başka bir yere taşınmasını sağlar. Vücudun adalelerinin kasılmasını ve böylece hareketini sağlayan proteinler, organizmanın diğer canlılardan farklılığını da belirlerler. Her organizma ve organın kendine has proteini vardır.
Amino asitler, insan vücudunda sentez edilip edilmemesine göre ikiye ayrılır:
1. Esansiyel (Eksojen) amino asitler: Vücutta yapılamadıklarından dışarıdan hazır alınması gerekir. Bu amino asitler; Triptofan, Treonin, Fenil Alanin, Metionin, Lizin, Lösin, İzolösin ve Valindir. Çocuklarda, Histidin de sentez edilmediğinden bu listeye dahil olur.
2. Esansiyel olmayan amino asitler: Vücutta temel organik maddelerden yapılabilen amino asitlerdir. İnsanoğlu protein ihtiyacını hayvani ve nebati (bitkisel) gıdalardan temin eder. Farklı besin kaynaklarının hem asit miktarı hem de bu proteinin içindeki esansiyel amino asit miktarı farklıdır. Hayvani gıdalar daha fazla proteinliyken meyve ve sebzeler protein bakımından fakirdirler. Baklagillerin protein bakımından zenginliğiyse dikkat çekicidir.
Yetişkin bir insanın, günde kilosu başına 1 gram proteine ihtiyacı vardır. Fakat büyüme ve gelişmesi çok hızlı olduğundan, ilk aylarını yaşayan bir çocukta bu miktar 3 grama kadar çıkar.
Ateşli hastalık, kansızlık, ameliyat, yaralanma, ishal, tiroid bezinin fazla çalışması, barsak parazitleri, gebelik, emziklilik gibi durumlarda da protein ihtiyacı normalin üzerine çıkar.
Vücudun proteinden faydalanma derecesi proteinin yapısı ile ilgilidir. Vücutta rahatça sindirilen, lüzumlu diğer proteinlere çevrilebilen proteinler kaliteli protein’dir. Kayıp vermeden kullanılabilen ve dışardan alınması şart olan bütün amino asitleri ihtiva eden proteine örnek protein denir.
Böbrek nedir?
Böbrekler karın arka duvarında, bel bölgesinin iki yanında yer almaktadır. Her biri ortalama 10 cm boyuna, 150 gram ağırlığa sahiptir. Kuru fasulye tanesi şeklinde iki adet böbreğe sahibiz. Böbrekler kanda bulunan zararlı atıkları ve üreyi süzer ve idrar biçiminde vücudumuzdan dışarı atar. Kanımızda bir tek atık madde yoktur elbette. Bunlara ek karbonhidratların, yağların ve proteinlerin sindirilmesinde meydana gelen küçük moleküller ile vitamin ve su gibi yararlı maddeler de vardır. Kanımız, böbreğin ana birimi nefronlarca süzülerek arındırılır.
Böbreklerin Görevleri
- Kanımızın asit-baz dengesini aynı tutmak.
- Vücudun su ve elektrolit dengesini düzenlemek.
- Vücuttaki zararlı maddeleri idrar ile dışarı çıkmasını sağlamak.
Böbrekteki Protein Kaçakları
Dukan diyetine başlamadan önce tatlillerinizi yaptırınız. (kan, idrar…vs) Dukan diyetine başladıktan 1 ay sonra vucut değerleriniz için gene yaptırdığınız tahlilleri tekrarlayın önceki tahlillerinizle karşılaştırınız. Çünkü dukan diyeti protein ağırlıklı bir diyet olduğundan fazla proteinin bazı bünyelere zarar vermesi söz konusu ise diyeti bırakmanızı öneriyorum. Böbreklerdeki protein kaçakları önemli olduğundan rahatsızlık durumunda diyeti bırakınız.
Normal bir idrarda bulunan protein miktarı negatif özellik göstermelidir. 24 saati geçen bir süredir bekletilen bir idrarda ise protein miktarı en fazla 1-14 mg/dl olmalıdır. Bundan yüksek olan değerler patolojik olarak değerlendirilir. Protein araştırması için sabah ilk idrar incelenmelidir. Dilüe idrardan yanlış veriler elde edilebilir.
Normal bir kişinin idrar yoluyla ortaya koyduğu proteinin 10-15 mg ı albümin şeklinde çıkarılır, diğer kısmı ise değişik plazma proteini ve renal hücrelerden köken alan glikoproteinlerdir.
Egzersiz, ateşli hastalıklar ya da ağır dehidratasyon böbrek hastalığı olmadan proteinüriye sebebiyet verebilir. Bu durum böbreklerdeki protein kaçakları ihbarımıdır bilemeyiz.
Albümin için dibstick testi genel olarak hafif zincirli globulinleri belirleyemez ve fazla alkali idrarda yanıltıcı pozitif test sonucu doğurabilir.
İdrarda Protein Düzeyinin Artmasına Sebep Olan Bazı Nedenler :
- -Nefritler
- -Nefrotik sendrom
- -Nefrosklerozis
- -Böbrek infeksiyonları
- -Sistemik nedenlerle böbrek tutulumu:
- -Amiloidozis
- -DM (Şeker hastalığı)
- -SLE
- -Polikistik böbrek hastalığı
- -Yanlış kan transfüzyonu
- -Gebelik toksemisi
- -Prerenal organik nedenler:
- -Ağır anemi
- -Ağır şok
- -Konjestif kalp yetmezliği
- -Renal ven trombozu
- -Konvülsiyonlar
- -Bazı karaciğer hastalıkları
- -Üreterler, prostat ya da üretra taşları
Özellikle geceler çok sık idrara çıkma, idrarın kokusunda tuhaflık, rengi, miktarı (koyu renk ya da kara sarı, kokulu, kanamalı ) dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Yüksek kan basıncı (Hipertansiyon- ense ve baş ağrısı, denge bozukluğu tansiyon şüphesi uyandırır-), nefes darlığı hızlı ve sık nefes alma), kemik ağrıları, idrarda protein çıkması (özellikle köpüklü idrar protein kaçağının belirtisidir) iştahsızlık, bulantı hissi, ağız kuruluğu, konsantrasyon bozukluğu, uyku hali, kanda üre ve kıraatinin isimli maddelerin olması gereken değerlerin üstünde bulunması gibi işaret ve bulgulara dikkatle yaklaşmak gerekir. Çünkü hastalığın erken evrelerinde belirtiler fark edilemeyebilir.
Bu durumda zaman zaman yaptırdığımız tahlillerde böbreklerdeki protein kaçakları olup olmadığına dair; idrar ve kanda böbrekle ilgili değerler de talep edilmelidir. Şeker, trigliserit vs. baktırılır ama kıraatinin, üre ve idrarda protein kaçağı ile ilgili istekler bazen gözden kaçırılabilir. Oysaki bu noktada ufak bir dikkat daha sonraları bizi çok büyük problemlerden koruyabilir.
Herhengi bir probleminiz yoksa ve dukan diyetine başladığınız aman şikayetleriniz başladıysa lütfen diyete bir süre ara veriniz ve bir sağlk testinden geçiniz.
Not: Aşağıdaki yazımız Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu ‘nun sayfasından alıntıdır. Dilerseniz linki tıklayıp sayfasına ulaşabilirsiniz.
Böbrekte Protein kaçağı Kürü
Kaynamakta olan 1,5 su bardağı klorsuz suya 7-8 adet saplarıyla beraber maydanoz atınız ve kısık ateşte ağzı kapalı olarak 5 dk demleyiniz. Demleme süresi tamamlandıktan sonra ocaktan alınız ve süzerek ılımaya bırakınız ılıdıktan sonra sabah kahvaltısından 1 saat önce 1 su bardağı içiniz. Her defasında taze hazırlayınız içimi kolay olsun diye içerisine limon, şeker vs. ilave etmeyiniz
Aynı gün akşam yemeklerinden 2 saat sonra kaynamakta olan 1 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı yaban kekiği atınız ve ağzı kapalı olarak 3 dk demleyiniz demleme süresi tamamlandıktan sonra ocaktan alınız ve süzerek ılımaya bırakınız. Ilıdıktan sonra 1 su bardağı içiniz. Her defasında taze hazırlayınız içimi kolay olsun diye içerisine limon, şeker vs. ilave etmeyiniz.
Uygulamaya 1 ay boyunca ara vermeden devam ediniz ve kürü sonlandırınız. Uygulamaya 2 hafta ara vererek tekrar 1 ay boyunca uygulayabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.