Buğday, Buğday Çimi ve Dukan Diyeti

Buğday, Buğday Tohumu, Buğday Çimi, Buğday Çimi Suyu

 

Buğday

Buğdaygillerden bir yıllık otsu tarım bitkisidir (Lat. Triticum). En eski kültür bitkilerinden biri olup ülkemizin en önemli ve en çok yetiştirilen tahılıdır. Buğday bitkisinin kökü saçaklı gövdesi ortalama 100 cm boyunda ve içi boştur. Gövdenin boğumlarından çıkan yapraklar şerit biçimindedir. Çiçek ve meyvesi başak biçiminde, meyvesi çatlamayan tek tohumlu uzunca açık kahverengi tanedir. Tane; kabuk, alwron besi dokusu ve embriyo kısımlarından oluşur. On kadar türü ve bu türlerin de pek çok çeşidi vardır. Dünyada bugüne kadar saptanabilen çeşitlerinin sayısı 3.000 civarındadır. Yalnız Türkiye’de 500’den fazla çeşidi bulunur. Ekmek ve öteki pek çok hamurlu yiyeceğin yapımı için en uygun unu veren besi dokusuna sahip bir tahıldır. Ayrıca nişasta elde etmek için de çok uygundur.

Tanelerde ortalama % 51 nişasta, % 9 protein, % 13 su, % 2 yağ, % 1.8 mineral (B, P, A, D, E vitaminleri) vardır.

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun yüksek yaylaları dışında Türkiye’nin hemen her yanında, başta yumuşak ve sert buğday olmak üzere yaygın olarak yetiştirilir. Güney ve Doğu Anadolu bölgeleri toplam üretimin % 60’ını yetiştirir. Sert olanı makarnalık ötekiler, ise ekmekliktir. Bazı buğday başaklarında uzun kılçıklar bulunur. Türlerinin belirlenmesinde kılçığın rolü yoksa da kılçıklı ve kılçıksız oluşuna göre ayrılan çeşitleri de vardır. Örneğin, adi yumuşak buğday kılçıklı ve kılçıksız olmak üzere iki çeşittir. Dünyanın önde gelen buğday üreticileri eski SSCB ülkeleri (Dünya üretiminin yaklaşık dörtte biri), ABD, Kanada, Fransa, Hindistan, Çin, Arjantin ve Avusturalya’dır. Türkiye’de üretimi büyük ölçüde iklim koşullarına bağlıdır.

Evinize sadece beyaz ekmek ve aşurelik tane olarak giriyorsa çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Çünkü, ev ortamında çok basit yöntemlerle çimlendirilerek tanesiyle veya uzayan çimlerinin tüketilmesiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücreleri yeniliyor. Özellikle çim suyunun ‘şifa içeceği’ olduğuda bir gerçek. Çimlenmiş buğdayın sağlığa etkilerini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz evde buğday çimi üretip sofrasında bulundurduğunu belirterek; çim suyunun mikropları öldürücü etkisiyle kanı temizlediğini belirtiyor. Bununla birlikte, kardiyovasküler sistemde de damarların açılmasını sağlıyor.

 

Buğday Çimi

Buğday tohumu filizlerinin 12 günlükken kesilmiş halidir.

Bu çimi ürünlerinde ilk kesim kullanılması oldukça önemlidir, ikinci ve üçüncü kesimler kesinlikle kullanılmamalıdır, Çünkü bir değeri yoktur ve soğuk presle sıkılmaktadır. Bu nedenle, vitamin, enzim ve mineraller en bol halde bulunur. Kullanılan tohumlar organiktir ve aldığınız yerdede organik olmalıdır. %100 doğaldır.

Belirgin miktarda A, E, B2, B5, B6, B7, B12 Vitaminleri, Folik Asit ve Fosfor içermesi dukan diyeti yapanlar içinde önemli bir besin deposudur.

Çimini isterseniz, suyu sıkılmaya hazır, kesilmiş halde; isterseniz suyu
sıkılmış, derin dondurulmuş buz topu halinde bulabilirsiniz.

 

Buğday Tohumu

Uygun nem, ışık ve ısıda bekletilerek filizlendirilmekte, son derece hijyenik kapalı ortamda otomatik sistemle sulanmakta ve 15-20 cm boyutlarına ulaşınca kesilip çim halinde taze olarak veya soğuk pres ile suyu çıkarılıp dondurularak buz topu halinde kullanıma sunulmaktadır.

 

Buğday Çimi Suyu ve Dukan Diyeti

Çim suyu, içerdiği vitamin, mineral, aminoasitler ve enzimler sayesinde vücudun bağışıklık sistemini koruyarak pek çok hastalığın iyileşmesine katkıda bulunuyor. Ayrıca, bakteri üremesini engelleyerek arınmayı da sağlıyor. Dukan diyeti yaparken çim suyu içebilirsiniz. Çim, dünyada Kuzey Kutup Dairesinden dünyanın tümüne yayılan bir bitkidir.

Çim suyunun kimyasal bileşimi kana çok benziyor. İçeriğinde antiseptik temizleme özelliği olan klorofil yüzde 70 oranında bulunuyor. Mükemmel bir protein kaynağı ve bol miktarda beta karoten içeriyor. Protein kaynağı olması dukan diyeti yapanlar içinde kutsal bir besin niteliği taşıyor olması gerekir bence. Yüksek oranda B1, B6, B12 vitaminleri, C, E, K vitaminleri ihtiva ediyor çünkü.

Ispanaktan daha çok demire sahip olduğu için anemi (demir eksikliğine bağlı kansızlık) hastalarının kullanması tavsiye ediliyor. Başta magnezyum olmak üzere çok çeşitli mineraller içeriyor. Besin öğeleri vücudu besliyor ve gerçek bir denge sağlıyor

Çim suyunun faydalı olduğunu ilk keşfeden kişinin Boston’da Hipokratlar sağlık kuruluşunun kurucusu Dr. Ann Wigmoredur.

Dr. Wigmore, bacaklarındaki kangreni bununla tedavi etmiştir. Doktorların bacaklarını kesme kararı üzerine çim suyunu içmeye başlamış. Çimlerden yaptığı lapayı da bacaklarına uygulamış. Bu şekilde tedavi olmakla kalmamış, iyileştikten sonra Boston maratonuna katılmış. O zamandan beri, tedavisi imkansız denilen hastalar çim suyu kullanıyor.

İmkanı olan, her gün iki bardak içebilir.Fakat dukan diyetti yapanların dukan diyet kurallarına bağlı kalarak bunu kullanmaları gerekir. Mesela sebze olduğu için dukan diyeti atak evresinde ve seyir evresinin protein+protein gününde tüketmesi yasak, ama protein+sebze evresinde tüketmesi, ayrıca koruma ve güçlendirme evrelerinde de yemesinde bir sakınca yoktur.

Bu suyu buğdaya karşı alerjisi olanlar da kullanabilir. Birkaç gün nemli ortamda bekletilip filizlendirilerek tanesiyle tüketilmesi de çok faydalı. Böylece buğdayın hem çok faydalı olan kabuğu, hem de rüşeym denilen besin değeri çok yüksek embriyo kısmı alınmış olur. Bu filiz bebek gibi büyük bir güçle doğar. Bütün filizlerde, ama özellikle bu üründe büyük potansiyel var. Vitamin, mineral, antioksidan bakımından müthiş zengin. Çünkü çoğalıp yeni bir bitki üretecek. Gençlik sırrıdır. Çimi çok üretebilirseniz suyunu için. Azsa her gün koparıp salatanıza katın.

Düzenli içilmesi önerilen çim suyu miktarı; sağlığı korumak amacıyla içildiğinde günde 30 ml, tedaviye destek amaçlı içildiğinde günde 60 ml’dir. Dukan diyeti için sebzeye girdiğinden dukan diyet kurallarına bağlı kalarak tüketmeliyiz.

 

Buğday Çiminin Faydaları ve Kullanıldığı Yerler

  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
  • Hücreleri yeniliyor
  • Kansere karşı koruyor
  • Kalp damar sistemindeki tahribatı onarıyor
  • Kanı temizliyor
  • Cilt naklinde doku adaptasyonunun hızlandırılması
  • Kronik sinüzit tedavisi
  • Kronik iç kulak iltihaplanma ve/veya yangı tedavisi
  • Varis damarlarının tedavisi
  • Bacak ülserlerinin tedavisi
  • İltihaplı isilik tedavisi
  • Kabuklu cilt kabarıklıklarını n tedavisi
  • Rektum (anal) yaraların tedavisi
  • Rahim boynu yangılarının tedavisi,
  • Vajinal parazit enfeksiyonları nın tedavisi
  • Tifo, karahumma ateşini düşürme ve
  • İrin akma durumlarının bir çoğunun tedavisinde

 

Buğday Nasıl Çimlendirilir?

  • Öncelikle doğal, ilaçlanmamış buğday alın.Çünkü buğdaylar zararlılara karşı ilaçlanmış olabileceği için dikkatli olmanız gerekiyor.
  • Aşurelik buğday çimlenmez.
  • Bir avuç buğdayı oda sıcaklığındaki içme suyu ile ıslatıp bir gece bekletin.
  • Ertesi sabah şişen buğdayların suyunu süzüp genişçe bir tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde yayın.
  • Üzerini nemli bir bezle örtüp evin en sıcak ve karanlık yerine bırakın. Bez ve buğdaylar kurudukça nemlendirin. Buğdaylar 3-4 gün sonra filizlenmeye başlar. Filizleri 2 cm uzayınca dolaba alıp, dukan diyeti yapanlar, diyet yapmayanlar, sağlıklı yaşamak isteyen herkes her gün 1-2 kaşık salatalara katabilir, yoğurtla veya zeytinyağı, limon, nar ekşisi gibi karışımlarla tüketebilirsiniz. Çok dayanıklı olmadığı için azar azar çimlendirme yapılmalıdır.

Buğday çimi üretmek için de,

  • Bir gece suda beklemiş buğday tanelerini yayvan bir saksıya veya varsa bahçeye ekip üzerini toprakla örtün.
  • Çimler 10-15 cm uzayınca 1 cm yukarıdan makasla kesin.
  • Kestikçe uzayan çimlerden her gün salatanıza katın.
  • Çok ektiyseniz mutfak robotundan geçirip suyunu çıkararak kullanın.
  • Marketlerde satılan hazır çimler, büyümesini hızlandırmak için katkı maddesi katılabildiği için çok güvenli olmayabilir.

 

HADİ BAKALIM KİMİN BUĞDAYI ÖNCEDEN ÇİMLENİCEK. ÇİMLENDİRME İŞLEMİ ÖNCESİ VE SONRASINI AŞAMA AŞAMA ÇEKİP PAYLAŞIN.

 

Buğday Şırası Nasıl Hazırlanır?

Tohumla

  • 1 küçük su bardağı buğday tohumu (~150 gr)
  • İçme suyu (2,5 lt

Çimlendirmeden sonra filizlerle

  • Filizler 1,5 cm boya eriştiğinde yıkanır ve büyük bir kavonoza konur.
  • Kavonoza 1,5 lt içme suyu ilave edilir ve ağzı bir tülbentle hava alabilecek şekilde örtülür.
  • İki gün sonra buğday şırası kullanıma hazırdır. Süzülerek bir şişeye alınır ve buzdolabında saklanır.
  • Her gün 250-500 ml içilebilir ve 3 gün içerisinde tüketilmesi önerilir.
  • Kavonozda kalan buğday filizlerinin üzerine bu defa 1 lt içme suyu ilave edilerek 2 gün süre bekletilerek 2′inci parti buğday şırası elde edilir.
  • 2′inci parti buğday şırası, içime hazır olunca süzülerek şişeye konur ve yine buzdolabında saklanır. Kavonozda kalan buğday filizleri de atılır veya bir bahçeniz varsa toprağı zenginleştirmesi için bahçeye gömülür.
  • Buğday şırası (Rejuvelac) sade tüketilebileceği gibi biraz limon ve taze nane yaprağı ilave edilerek limonata şeklinde de tüketilebilir.

 

 

Kategoriler: Genel Sağlık

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.