Çörek Otu ve Dukan Diyeti

Çörek otu kutsal kitaplarda adı geçen ve şifalı bir bitkidir. Çörek otu dukan diyetinde kullanılabilir. Çörek otu peygamberimiz tarafından asırlarca önce bildirilmekteydi. Bütün araştırmalar ve deneyler hep aynı sonucu veriyor. Çörek otu denmesine rağman çörek tohumudur. Çörek otu hakikaten ölümden başka her şeye faydalıdır. Çörek otu inanılmaz bir şekilde bütün hastalıklara şifa olabiliyor. Kanserli hücrelerin temizlenmesi ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Antik yunan ve mısıra kadar geniş bir coğrafyada yaygın olarak kullanılmıştır çörek tohumu. Ağrıları hafiflettiği, bağışıklık sistemi güçlendirdiği, saçlara iyi geldiği ve astım hastalarında tedaviye yardımcı olduğu bilinmektedir çörek otunun. Geleneksel olarak kullanımı ve faydaları son yıllarda yapılan araştırma sonuçları ile de desteklenmektedir. Hastalıklara etkisi üzerine yüzlerce deney yapılmıştır ve onlarcası da halen devam etmektedir. Çörek otu tohumları binlerce yıldır baharat ve gıda koruma maddesi olarak kullanılmıştır.

Ayrıca çörek otu diyeti tarifi ile kilo verebilirsiniz.

 

Çörek Otunun Sağlığa Faydaları ve Dukan Diyeti

Bağırsakta gelişen çölyak hastalığı kişiyi isal yapıyor. Bu hastalığı olanların glutensiz beslenmeleri gerekiyor. Başarı oranı oldukça yüksek olan bir kurtarıcı söylemek gerekirse eğer çörek otu imdadımıza yetişiyor. 2-3 çay kaşığı çörek otunu havanda ezip sabah aç karnına bir iki yudum suyla bunu içeceksiniz veya kahvaltı arasında tüketeceksini. Bir ay boyunca günde 2 defa sabah akşam devam edilmesi gerekiyor. Dukan diyeti yapanlar için 1 tutam, hastalığı olmayanlar ve sağlık açısından günde 2-3 çay kaşığını geçmeyecek şekilde kullanarak tarifi uygulamalarında herhangi bir sakınca yoktur.

 

Pankreas Kanseri: Pankreas kanseri hastalarında kanserli hücrelerin gelişimini durduruyor ve bu hücreleri öldürerek kanserli hücre sayısını azaltıyor.

 

Kolon Kanseri: Çörek otu laboratuvar hayvanlarındaki kolon kanseri hücrelerinin sayısının önemli ölçüde azalmasını sağlamış.

 

Meme Kanseri: 2003 yılında ABD Jackson State Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada çörek otu yağı kullanılarak kanser hücreleri önemli oranda tedavi edilmiş.

 

Beyin Kanseri: Çörek otunda bulunan “thymoquinone” adlı bileşen en ölümcül beyin kanseri türlerinden biri olan “Glioblastoma” nedeniyle gerçekleşen hücre ölümünü yavaşlatıyor. Çörek tohumu aynı zamanda kurşun zehirlenmesine bağlı olarak beyinde meydana gelen hasarın azaltılması ve geri döndürülmesine yardımcı oluyor.

 

Hipertansiyon: Kan basıncının normal değerlerin üzerinde olması durumu olan hipertansiyon kalp hastalıklarının başlıca nedenleri arasında gösterilmektedir. Dukan diyeti yapanların tansiyon düşüklüğü olduğu durumlarda kullanması gere bir ottur çörek tohumu. Çörek otu, 2008 yılında sonuçları yayınlanan bir araştırmada kan basıncını normale döndürmeye yardımcı olan doğal ürünler arasında gösterilmiş. Aynı çalışmaya göre düzenli olarak çörek otu tüketmek kötü kolesterolü düşürürken, damarların temizlenmesine yardımcı olan iyi kolesterolü yükseltiyor. Ancak bu araştırma hafif ve orta dereceli yüksek tansiyon hastaları üzerinde yapılmış. İleri derecede yüksek tansiyon hastalarına etkisi konusunda yapılmış bir araştırma henüz bulunmuyor.

 

Antioksidan: Çörek otunun antioksidan etkisi bilimsel araştırmalarla destekleniyor. Zaten kansere karşı önerilmesinin başlıca nedeni olarak bu antioksidan etkisi ve vücutta oksidadif stresi azaltarak kanser oluşumunu önlemesi olarak gösteriliyor. Mevcut kanser için tedavi gören hastalarda ise, kanser tedavisi için uygulanan radyasyon tedavisinin yan etkilerini azalmak için önerilen doğal ürünler arasında yer alıyor.

 

Vitamin ve Mineraller: Çörek otu önemli vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Çörek otu thymoquinone, beta sitosterol, miristik asit, palmitik asit, palmitoleik asit, stearik asit, oleik asit, linoleik asit, arakidonik asit, protein, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, folik asit, kalsiyum, demir, bakır, çinko ve fosfor başta olmak üzere 100’den fazla kimyasal bileşen içerir.

 

Romatizma: Çörek otunda bulunan thymoquinone, dithymoquinone ve timol bileşenler antioksidan etkiye sahip ve bu bileşenlerin iltihap önleyici özelliği bulunuyor. 2007 ve 2011 yılında yapılan 2 farklı araştırmaya göre düzenli olarak çörek otu veya çörek otu yağı tüketmek romatizmaya bağlı iltihabı azaltarak hastalığın belirtilerini hafifletiyor.

 

Bağışıklık Sistemi: Laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan ve sonuçları 2010 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre çörek otu yağı radyasyona maruz kalan canlılarda bağışıklık sistemini güçlendirerek zararlı ışınların vücuttaki olumsuz etkisini azaltıyor. Bu nedenle radyoterapi tedavisi gören hastalarda ışınların yan etkisini hafifletmek için önerilen gıdalar arasında yer alıyor.

 

Astım: Çörek otunun iltihap önleyici özelliği iltihaplı diğer hastalıkların tedavisinde kullanılmasını da sağlıyor. Hava kanallarının iltihabı nedeniyle görülen astım bu hastalıklar arasında yer alıyor. Çörek otu, hava kanallarında oluşan iltihabın azaltılmasına yardımcı olması için öneriliyor.

 

Alerjiler: Çörek otunda bulunan omega 3 yağ asitleri geleneksel alerji ilaçlarının etkisini arttırarak alerji belirtilerin hafiflemesine yardımcı oluyor.

 

Saçlar: Çörek otunun saça faydaları konusunda yapılmış bilimsel araştırma sayısı yetersiz olmasına karşın pek çok kişi tarafından saç bakımında kullanılmaktadır. Dukan rejiminde saç dökülmesinden şikayet edenlerin eksik beslenmek gibi yaptığı yanlışlıklar var. Bu yanlışları dukan diyetine başlamadan önce dukan kitabını okumaları gereklidir. Çörek otu yağı saçları nemlendirir, saç tellerini güçlendirir ve saçın sağlıklı olarak uzamasına yardımcı olur.

 

Boğaz Ağrısı: Çörek otu çayı akut bademcik iltihabı ve gırtlak dokusunun iltihaplanması nedeniyle görülen boğaz ağrılarına iyi gelir.

 

Ameliyat İzleri: Bu konuda yapılan çalışmalar, ameliyat sonrası operasyon yapılan bölgeye düzenli olarak çörek tohumu yağı sürmenin ameliyat sonrası oluşabilecek yara izlerini önemli oranda ortadan kaldırdığını göstermektedir. Ancak bu araştırmalar sadece laboratuvar hayvanlarıyla sınırlıdır ve insanlar üzerinde aynı etkiye sahip olup olmadığı konusunda henüz yeterli bilgi bulunmamaktadır.

 

Epilepsi: Medical Science Monitor dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre çörek otu geleneksel tedavi yöntemlerine direnç gösteren çocuklarda epilepsi nöbetlerinin sıklığını azaltıyor. Bu araştırma yaşları 13 ay ve 13 yaş arasında değişen, en az 1 aydır epilepsi tedavisi gören 20 çocukla yapılmış ve düzenli olarak çörek otu özü verilen çocuklarda belirgin oranda epilepsi nöbeti sayısının azaldığı tespit edilmiş.

 

Migren: Çörek otu yağını dukan diyeti yaparken kullanamazsınız ama çörek otu yağını geleneksel olarak migrene karşı kullanabilirsiniz. Bunun için atağın ilk belirtilerini hissettiğinizde ensenize, gözlerinizin üstüne ve alnınızda saçların başladığı yere çörek otu yağı sürün. Başınızın üst kısmı ağrıyorsa parmak uçlarınızı çörek otu yağına batırarak bu bölgeye dairesel hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Burun deliklerinin iç kısmına 1-2 damla çörek otu yağı sürerek derin nefes almak daha kısa sürede sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

 

Diş Ağrısı: Diş ağrısı nedeniyle ilaç kullanmak istemiyorsanız ağrıyan bölgeye ve çevresine bir miktar çörek otu yağı sürebilirsiniz. Ayrıca 1 çay bardağı ılık suya 6-7 damla çörek otu yağı damlatıp düzenli olarak gargara yapmak diş eti ve diş ağrısına iyi gelir.

 

Enerji: Yaptığınız diyet sırada enerji kaybı yaşayanlarınız için tavsiye edilir. Düzenli olarak çörek otu tüketmek enerji verir ve özellikle mevsim değişimlerinde görülen halsizliğe iyi gelir.

 

Diyabet: Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda çörek otunun özellikle tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini dengelediğini ortaya koymaktadır.

 

Çörek Otunun Yan Etkileri

Çörek otu ve çörek otu yağının sağlık için pek çok faydası olmasına karşın diğer bitkisel ürünlerde olduğu gibi bilinçsiz ve aşırı tüketiminin bazı yan etkileri bulunmaktadır. Dukan diyeti yemek tariflerinde kullanabilirsiniz. Öncelikle tansiyon, epilepsi, kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve herhangi bir diğer hastalık nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız çörek otu, çörek otu yağı veya takviyesi kullanmaya başlamadan önce doktorunuzdan olası yan etkiler hakkında bilgi almalısınız. Dukan diyetinde yağ önerilmediğinden dolayı çörek otu yağı yerine çörek otunu tercih etmelisiniz. Gıdalarla birlikte tüketilen çörek otu genel olarak güvenli kabul edilmekle birlikte çörek otu takviyesi kullanımı, özellikle hamilelik ve emzirme döneminde sadece doktor kontrolünde yapılmalıdır. Çörek otu yağı cilt üzerinde kullanıldığında bazı kişilerde kontakt dermatite yol açabilir. Kaşıntı, kızarıklık ve cildin pullanması kontakt dermatit belirtileri arasındadır. Yüksek dozlarda çörek otu yağı tüketimi böbrek veya karaciğer tahribatına neden olabilir.

 

Çörek Otunun Zararlı Olabileceği Durumlar

-Doğum kontrol haplarının etkisini azaltabileceği ihtimaliyle bu haplar ile birlikte kullanılmamalıdır. Çünkü doğum kontrol hapı ile kontrollü bir şekilde engellenen hormon salgılamasını çörek otu tekrardan düzenleyebiliyor.

-Organ nakli durumunda çörek otu kullanılmamalıdır. Kullanılmak isteniyorsa bu mutlaka bir doktor kontrolünde ve onun tavsiyesine uygun olarak kullanılmalıdır.

Çörek otu bir ilaç değildir. Çörek otu, yüzlerce bileşimiyle yüzlerce hastalıkla mücadele edebilen en sıra dışı bitkidir.

-Çörek otu belli bir hastalık için tedavi edici değildir.

-Rahatsızlığınızı öncelikle bir doktor ile paylaşın ve tavsiyelerini kesinlikle yerine getirin. Çörek otu kullandığınızı veya kullanacağınızı belirtin. Çörek otu kullanırken belirli aralıklarla tahlil yaptırın ve bu tahlilleri bir sağlık uzmanından yorumlamasını isteyin.

-Çörek otunun zararlı bakterileri önemli ölçüde azaltırken, vücuda faydalı bakteri popülasyonunda da bir değişikliğe neden olmadığı sonucuna varılmış. Yine de başka bir nedenden dolayı ishal başladığında beslenmeye yoğurt, kefir ve peynir gibi fermente olmuş süt ürünleri, probiyotik gıdalar veya tabletler eklenmesi önerilir.

Çörek otunun, tansiyon düşürücü veya idrar söktürücü ilaçlar ile birlikte kullanılması, çörek otunun mevcut tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü etkisini güçlendirir. Antibiyotik ilaçlar (streptomycin and gentamicin) ile birlikte kullanılması ise anti bakteriyel etkiyi arttırdığı bildirilmiştir.

-Çörek otunun kemoterapi ilaçları ve radyoterapi tedavisi ile birlikte kullanılması, çörek otunun anti oksidan etkisi nedeniyle bu tedavi yöntemlerinin etkisini azaltabilir. Çok güçlü antioksidan etki gösteren kara üzüm ve kahve vb. de aynı şekilde tedavi sırasında kullanılan ilaçların vücutta etkisiz hale gelmesine ve vücuttan daha çabuk atılarak tedavi etkisinin azalmasına neden olabilirler. Bu tür önemli ilaç kullananların tedaviden sonra bitkisel tedaviye başlamaları veya doktorlarına danışarak kullanmaları önemle tavsiye edilir.

 

Çörek Otundan Tavsiyeler

-Günlük 1 kaşıktan fazla kullanıldığı zaman, insana fayda değil zarar verir. Ağrı Kesici ve Antibiyotik alanlar kullanmasın.

– Çörek otu kullanırken herhangi tedavi görülüyorsa tedavi etkilenmez, çörek otu kullanımına devam edilir. Sadece kanser tedavisinde bazı hallerde (ışın tedavisi) çörek otu kullanımına ara verilmesi istenebilir.

– Çörek otu omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini yeterli miktar ve oranda ihtiva ettiğinden günlük 2 gramdan fazla çörek otu kullanımına (5-10 gram kullanıldığında) takviye olarak “günlük ve düzenli olarak” belirtilen bu yağ asitleri alınmamalıdır.

– Çörek otu kan şekerini düşürdüğü için kan şekeri düşük olanlar gerekli tedbiri almalıdır.

– Aç alınırsa sindirim sistemi rahatsızlığı olanlarda mide tahrişi, bulantı, ekşime ve yanma yapabilir. Yemekten sonra alınması önerilir.

Çörek otu yağı içilecekse açık parlak sarı renkli, kolay akıcı, dibinde tortu olmayan, tadı ve kokusu hoş olan ürünler tercih edilmelidir. Bu özelliklere uymayan çörek otu yağı içilmez, sadece haricen kullanılabilir. Ayrıca çörek otu tohumu satın alırken tohumların mümkün mertebe olabildiğince büyük olmasına, simsiyah ve temiz olmasına özen gösterin. Küçük ve elek altı tohumlarını tercih etmeyin.

– Özellikle yağı haricen cilde uygulandığında bazı hassas ciltlerde alerjiye neden olabilmektedir. Bunun nedeni kullanılan çörek otu yağının niteliğini yitirmesi, çörek otu yağına karıştırılabilecek muhtemel diğer yağlara gösterilen alerjik tepkidir. Veya deriye uygulanan çörek otu yağının, vücut ısının yüksek olmasından veya emilim sürecinin uzamasından dolayı (ateşli rahatsızlıklar gibi durumlarda) çörek otu yağının cilt üzerinde bozulmasından olabilmektedir. Yağı haricen kullanılacaksa öncelikle vücudun görünmeyen bir bölümünde bir müddet denenmesi tavsiye edilir.

– Çörek otunun böbreklerde ve safra kesesinde taş düşürücü etkisi mevcuttur.

– Çörek otunu çörek otu yapan bileşiminin de bulunan maddelerdir. Bu maddeleri yeteri kadar ve düzenli almadıkça en önemlisi iyice öğütüp veya çiğneyip sindirebileceğiniz bir hale getirmedikçe ve “sindiremedikçe” çörek otundan beklenilen fayda tam olarak görülemeyebilir veya hiç görülmeyebilir. Ayrıca sindirim sisteminizde sorun nedeniyle fayda göremezseniz çörek otunu 3 – 5 dakika süresince çiğneyerek tüketmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede bağırsak rahatsızlığı nedeniyle bağırsak florasında emilemeyecek olan çörek otunun faydalı bileşikleri ilk olarak ağız florasından direk kana karışacak ve ayrıca bu arada nefes alıp verdiğiniz içinde bir kısım uçucu bileşiklerde akciğer florasından emilebilecektir.

– Tüm gıdalarda olduğu gibi çörek otu da ısıdan etkilenmektedir. Kavrulmuş çörek otunun faydası hemen hemen yarıya düşmektedir. Kavrulmamış çörek otu acıdır, kavrulmuşuna nazaran yumuşaktır. Hatta hiç kavrulmamışsa ıslak bir pamuğa ekildiğinde 7-10 günde filiz vermeye başlar.

 

Çörek Otu Gündelik Kullanım Miktarı

2-5 yaş arası 5 gr
5-12 yaş arası on gr
12 yaşından büyük olanlarda 15 gr dır.

Çörek otunun gündelik kullanım miktarı 2 veya 3 e bölünerek aç karnına yenmelidir. Bu öğünler sabah öğle arası, ikindi vakti ve yatmadan öncelikle olabilir.

Çörek otunun faydalı olabilmesi için tam sindirilmesi gerekir. Kişide hazımsızlık sorunları varsa giderilmelidir.

Çörek otu öğütülmeden yenirse sindirilemez, öğütülerek yenmesi gerekir. Öğütülmüş çörekotu bekletilmemelidir, yağı kolaylıkla acır ( Oksidasyon) ve zararlı duruma gelir. Çörek otunun öğütülmesinde elektrikli kahve değirmeni kullanılabilir. K

 

Çörek Otu İle Zayıflama Ve Dukan Diyeti

Çörek otunun faydalarından biriside zayıflamaya yardımcı olmasıdır. dukan diyeti yapanlar için çörek otunu kahvaltı ve yemeklerden bir saat önce bir çay kaşığı miktarında bir bardak su ile yutmalısınız, eğer dukan diyeti yapmiyorsanız yağ yemenizde bir sakınca olmayacağı için çörek otu veya çörek otu yağını aynı şekilde uygulayarak içebilirsiniz. Çörekotu yağını dukan diyeti yapmayanlarınız için; yüzde yüz saf, ilk sıkım ve soğuk sıkım olarak tercih ediniz. Çörek otu dukan diyeti esnasında kullanılmalıdır, çünkü iştah azaltıcı etkisi vardır. Daha çabuk doyma hissi oluşturur. Bu şekilde de dukan rejiminde zayıflamanıza yardımcı olur. Yemekten önce içilen bir bardak suyun da zayıflamaya etkisi olduğu unutulmamalıdır. Çörek otu diyeti nasıl yapılır? Kahvaltı ve yemeklerden yarım saat önce, yani günde 3 kez ortalama 200 tane çörek otu tohumunu çiğneyerek yutmak zayıflatmaktadır. Yanlız dukan diyetinde çörek otu miktarı bir tutamdır.

 

Hamilelikte Çörek Otu

Çörek otu hamile kalma ihtimalini oldukça yükseltir. Hamilelikten önce 6 – 8 ay süreyle çörek otu kullanılır. Çörek otu rahim kaslarının kasılmasını uyardığı için düşük yapmamak için hamile kalındığı öğrenildiğinde çörek otu kullanımına ara verilir, doğuma 1-2 gün kala tekrar başlanır, emzirme süresi boyunca kullanılır ve emzirme süresi mümkün olduğunca uzatılmalıdır. Böylece anne ve çocuk sağlığı korunmuş olur.

Çörek otu doğum ve doğum sancısı, doğum sonrası anne sütünün artırılması ve bebek beslenmesi ve gelişimi için yaratılan en mükemmel şeydir. Çörek otu özellikle kadınlarda ovülasyon, menustrasyon ve hamilelikte üreme sistemlerinde fonksiyonel olup, rahim kaslarının kasılmasını teşvik eder. Bu sayede doğumu kolaylaştırır.

Macun yapılıp tüketildiğinde anne sütünü artırır. Hamilelik süresince çörekotu kullanılmamalıdır, düşüğe sebep olabilir

Kategoriler: Genel Sağlık

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.