Dukan Diyeti ve Metabolizma Hızlandırıcılar

Metabolizma Ve Dukan Diyeti

Dukan diyeti yaparken dikkat edilmesi gereken metabolizma hızıdır. Metabolizma hızı, vücudun gün boyu ihtiyaç duyduğu minimum enerji (kalori) değeridir. Metabolizma hızı yüksek olanlar düşük olanlara göre gün boyu daha fazla kalori yakar ve bu özellikle kilo verme döneminde önem kazanır. Dukan diyeti uygularken metabolizmayı hızlandıran besinler ile gün içinde dinlenir halde yaktığınız kalori miktarını arttırarak kilo vermeyi hızlandırabilirsiniz. Bu besinler dışında dukan diyetin de önem verilenler arasında; kahvaltıyı atlamamak, kendinizi aç bırakmak yerine sık sık, günün istediğimiz saatinde, dilediğimiz kadar yeme özgürlüğünden faydalanarak, bol su içerek, çok yorucu olmayan ancak düzenli egzersizler yaparak metabolizmayı hızlandırmak ve gün boyu normalden daha fazla enerji harcaması sağlamak açısından önemlidir.

 

Metabolizma Hızı Nedir?

Her insanın metabolizma hızı cinsiyetine, yaşına, kas yoğunluğuna, vücudundaki yağ miktarına göre değişebilir. Bazı insanlar vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için her gün 1300 kaloriye ihtiyaç duyarken bazı kişilerde bu rakam 2000’e kadar çıkabilmektedir.

Metabolizma hızı bazal (BMR) ve dinlenir haldeki (RMR) metabolizma hızı olarak 2 farklı şekilde ölçülür. Dinlenir halde harcanan kalori miktarını ölçmek, bazal metabolizma hızını ölçmekten daha kolaydır. Bazal metabolizma hızının doğru ölçülmesi için kişinin tamamen dinlenir halde olması, testten 10-12 saat öncesinden itibaren herhangi bir şey yememesi istenir. Dukan diyeti yaparken metabolizmanızı ne kadar çok çalıştırırsanız o kadar da çok kilo kaybı yaşarsınız. Dinlenir haldeki metabolizma hızını ise bir eczanede ölçtürebilirsiniz. Sonuç olarak bu değerler birbirine yakındır ve gün boyu egzersiz yapmadan yaktığınız ortalama kaloriyi dinlenir haldeki metabolizma hızınızı ölçtürerek öğrenebilirsiniz.

 

Dukan Diyetinde Metabolizmayı Hızlandıran Gıdalar

Acı Biber

Dukan diyet yemek tariflerinde pul biber, acı toz biber, sivri biber kullanarak gün boyu yaktığınız kalori miktarını arttırabilirsiniz. Dukan diyeti önerisi olan acı biberin bir diğer avantajı da iştahı azaltarak tokluk hissini uzatmasıdır.

Zencefil

Dukan diyeti zencefile önem verir. Çünkü zencefil sindirime yardımcı olurken vücut sıcaklığını yükseltir ve yemeklerden sonra metabolizma hızını yaklaşık %20 oranından arttırır.

Protein

Dukan diyeti bir protein diyetidir. Dukan rejiminde temel gıda proteindir. Protein, karbonhidrata göre daha uzun sürede sindirildiği için protein bakımından zengin bir dukan diyet yemeği yedikten sonra sindirim sistemi daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve yakılan kalori miktarı artar. Balık, tavuk, hindi gibi kırmızı ete göre daha az yağ içeren protein kaynaklı besinleri tüketmeniz gerekiyor dukan rejiminde.

Yeşil Çay

Dukan diyet önerileri arasında bitki çayları önemli bir yer tutar. Özellikle yeşil çay. Dukan diyeti esnasında kafein içeren yeşil çay, aynı zamanda vücut sıcaklığını yükselterek metabolizmayı hızlandıran “fenol” adında bileşikler içermektedir. Bu da dukan rejimi esnasında zayıflamınıza yardımcı olur. Tavsiye olarak taze yeşil çay demleyerek sıcak veya soğuk olarak içebilirsiniz. yeşil çayın metabolizmayı %4’e kadar hızlandırdığı sonucu elde edilmiş. Bunlar dışında, yeşil çay kafein içerir ve kafeinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir.

Lifli Yiyecekler

Besinlerin sindirilmeyen kısmı olan lif (posa), sindirim sırasında vücudun kullandığı enerjiyi arttırarak metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca suda çözünen ve çözünmeyen besin lifleri genel olarak sindirime yardımcı olur, buda dukan diyetinde karşılaşılan kabızlık veya ishal gibi sindirime bağlı sorunları önler. Lif bakımından zengin besinler arasında dukan diyet tavsiyesi; brokoli, ıspanak, lahana, yulaf kepeği sayılabilir.

Tarçın

Tarçının zayıflamaya yardımcı olan iki etkisi vardır. İlki kan şekerini düzenleyerek öğünler arasında yaşanan açlığı bastırır ve yemeklerden sonra daha uzun süre tokluk hissi sağlaması dukan diyetinin tavsiyeleri arasındadır.

 

Metabolizmayı Hızlandıran Bitkisel Çaylar ve Dukan Diyeti

Oolong Çayı: Japonya’da Tokushima Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, oolong çayı metabolizma hızını arttırıyor ve vücudun enerji kaynağı olarak “yağları” kullanmasını sağlayarak fazla yağın atılmasını kolaylaştırıyor. Dukan diyeti metabolizma hızlandırıcı çay tariflerinden oolong çayı tarifine ulaşabilirsiniz.

Beyaz Çay: Gıdalar yoluyla alınan yağın vücut tarafından depolanmasını önlüyor. Sonuçları 2009 yılında “Nutrition and Metabolism”de yayınlanan Almanya kaynaklı bir araştırmaya göre beyaz çayı lipoliz’i (yağın çözülüp parçalanması) teşvik ederken adipogenesis’i (yağ dokusunun gelişimi ve şekillenmesi) baskılıyor.

Zencefil Çayı: Kan dolaşımını arttırarak vücudun sıcaklığını yükseltiyor ve metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor. Dukan diyeti önerisi olan zencefil çayı zayıflamak için ve sindirime yardımcı olması, kabızlığa iyi gelmesi ve safra üretimini arttırması açısından vazgeçilmezdir.

Tarçın Çayı: Vücut sıcaklığını yükselten baharatlar arasında yer alan tarçın, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttırır. Tarçın çayını toz veya çubuk tarçından hazırlayabilirsiniz. Dukan diyeti metabolizma hızlandırıcı tarçın çayı tarifine www.dukanyemekleri.com linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Mate Çayı: Zayıflatan çay başlığı altında satılan ürünlerin belki de en popüler içeriği “mate yaprakları”dır. Güney Amerika’da yetişen aynı adlı ağaçtan üretilen mate çayı uyarıcı bir çaydır ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olması dukan diyeti tarafından önerilen bir içecektir.

Kategoriler: Genel Sağlık

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.