Havuç ve Dukan Diyeti

Havuç yörelere göre pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, gelin parmağı, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle kullanılır. 60 kadar türü vardır havucun. En yaygın olan türleri Daucus sativus, Daucus carota’dır. Havuç, A vitamini bakımından çok zengindir bu yüzden dukan diyetinde seyir evresinin protein+sebze gününde yenmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda dukan diyetinin de ihtiyaç duyduğu birçok farklı vitamin ve besin maddelerine de sahiptir. Havuca rengini karoten verir.

 

Havucun Faydaları Ve Dukan Diyeti

İnce bağırsakta A vitaminine dönüştürülen bir besindir havuç. Vücudumuzda bulunan serbest radikal dengesinin korunmasına yardımcı olur. Cilt, saç ve tırnakların korunmasından kalp hastalıkları riskinin azaltılmasına kadar pek çok noktada önem taşır. Besin lifi bakımından zengin bir sebzedir. Dukan diyeti esnasında kabızlıktan şikayet edenler için veya herhangi bir bağırsak soru olanlar için sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayarak kabızlık gibi sindirime bağlı rahatsızlıkları önler. Diyet yapıyorsanız özellikle dukan diyeti yapıyorsanız az kalori içeren ve tokluk hissi veren havucu sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Fakat havuç sebze olduğu için dukan diyeti kuralları gereği protin+sebze gününde yenmesi gerektiğini unutmayınız. Daha detaylı dukan kuralları için www.dukanyemekleri.com ziyaret ediniz.

Dukan diyeti yapan veya yapmayanlarımız için muhakkak yenmesi gereken havuç adına yapılan araştırmalar da; haftada iki veya daha fazla havuç yiyen kadınlarda glokom hastalığı görülme oranı daha düşüktür. Glokom hastalığı bir göz tansiyonudur. Zamanla göz tansiyonunun yükselmesi sonucu hasar gören sinirler görüşün zamanla azalmasına neden olur. Ayrıca beta karoten A vitaminine dönüştüğünde gözlerin ışığı ayarlama fonksiyonunu koruyor ve gözlerin nemli kalmasını sağlayarak göz kuruluğunu önlüyor.

Dukan rejiminde sıkça karşılaşılan problem olan kabızlık için; çözüm olarak sadece 1 adet orta boy havuç yeterli olabiliyor. Sağlıklı bir sindirim sistemi için son derece önemli olan havuç dukan rejiminin temel taşıdır. Havuç günlük besin lifi ihtiyacının yaklaşık %7’sini tek başına karşılıyor olması ve tokluk hissini uzun süre yaşatması dukan rejimi içinde kolaylık sağlıyor. Besin lifi sadece sindirim sistemi için değil aynı zamanda kan şekeri seviyesinin korunması için de önemli. Eğer kilo vermek için dukan diyeti yapıyorsanız atıştırmalık olarak havuç yemek tokluk hissini uzatarak kilo vermenize yardımcı olabilir.

 

Havucun Diğer Faydaları

Kanı temizleyen alkali elementler içermesi dukan diyeti içinde önemlidir.

Dukan diyeti veya herhangi bir beslenme sonrasında vücutta oluşan asit alkali dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Yüksek potasyum içeriğiyle tansiyonu yükselten sodyumu dengeler.

Havuçta bulunan besin lifi kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltir.

Güçlü antioksidanlar içeren havuç yaşlanmanın ciltte görünen etkilerini geciktirir.

Ağızda bulunan bakterileri temizleyerek diş sağlığını korur.

Düzenli olarak havuç yemek mide ülserine karşı koruma sağlar.

Havuç suyu unutkanlık sorunu yaşayan kişiler için mucize sonuçlar ortaya koymaktadır. Üstelik de 30 gün gibi kısa bir süre içinde. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken bir konu var. Şayet unutkanlık sorununuz için havuç suyunun faydalarını görmek istiyorsanız suyunu sıktığınız havucun içine kesinlikle 1 ya da 2 damla sıvıyağ katmalısınız ve anında bekletmeden içmelisiniz.

 

Dukan Diyeti Ve Havucun Besin Değerleri

1 adet orta boy havuç (61 gr) 25 kaloridir. 0.6 gr protein içerir ki bu da dukan için gerekli bir içeriktir. 2.9 gr şeker vardır. 1.7 gr besin lifi günlük ihtiyacın %7’sini karşılar. 10190 IU A vitamini günlük ihtiyacın %204’dünü oluşturur ve bu da dukan diyeti yapanların günlük alımı için yeterlidir. 3.6 mg C vitamini günlük ihtiyacın %6’sını sağlar. E vitamini dukan diyeti için önemlidir ve havucun içindeki 0.4 mg E vitamini günlük ihtiyacın %2’sini karşılıyor. 8.1 mcg K vitamini günlük ihtiyacın %10’nu,0.6 mg niasin günlük ihtiyacın %3’nü, 0.1 mg B6 vitamini günlük ihtiyacın %4’nü, 11.6 mcg folat günlük ihtiyacın %3’nü, 20.1 mg kalsiyum günlük ihtiyacın %2’ni, 0.2 mg demir dukan diyetinde günlük ihtiyacın %1’ni, 7.3 mg magnezyum günlük ihtiyacın %2’ni, 21.4 mg fosfor günlük ihtiyacın %2’ni, 195 mg potasyum günlük ihtiyacın %6’nı, 42.1 mg sodyum dukan diyetinde günlük ihtiyacın %’si, 0.1 mg bakır günlük ihtiyacın %1’ni, 0.1 mg manganez günlük ihtiyacın %4’nü karşılar. Ayrıca 1.2 mg omega 3 yağ asitleri ve 70.2 mg omega 6 yağ asitlerini içermesi de dukan diyeti için önem arz ediyor.

 

Dukan Diyeti ve Havucun Zararları

Haftada 4-5 adet havuç yemenin dukan diyeti yaparken veya diyet yapmaksızın beslenmelerde genel bir zararı olmadığı belirtilmiştir. Ancak bu miktarda havucu günlük olarak dukan diyeti esnasında veya normal beslenme amaçlı diyet yapmaksızın tüketmeye başlarsanız kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunları yaşayabilirsiniz. Dukan diyetinde kabızlıktan şikayet edenlerin haftalık beslenme durumlarını gözden geçirip neyi eksik neyi fazla yaptıklarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Aşırı miktarda havuç tüketmenin bir diğer yan etkisi ise cilt renginin, havuca rengini veren karoten pigmenti nedeniyle sarıya dönmesidir. Bu renk değişimi özellikle ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde daha yoğun olabilir. Havuç yemeyi kestikten bir süre sonra cildiniz normal rengine dönecektir. O yüzden her şeyi kararınca yemekte fayda var.

 

 

Kategoriler: Genel Sağlık

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.