Hurma ve Dukan Diyeti

Hurma Nedir?

Bugün size hurmanın faydaları hakkında bilgi vermeye çalışıcam… İlk hurma ağacı hakkında kesin bilgi olmamakla birlikte ilk bulgular Suriye ve Mısır’da M.Ö 7000-8000 yıllarına kadar dayanıyor. Hurma ağaçları bugünkü Pakistan bölgesinde zaten biliniyordu. Ancak uzun asırlardan beri Basra Körfezi’nde yaygın olarak bilinmesinden dolayı genel olarak bu bölgenin meyvesi olarak anılıyor. Hangi bölgeden yayılmış olursa olsun insanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip hurma ağacına belki de bu nedenle “hayat ağacı” deniliyor. Hurma ağacı şekil olarak tıpkı bir palmiye ağacına benzemekte ve oldukça kalın bir gövdeye sahiptir. Bahsettiğimiz gövde, kesilmiş dalların kalıntılarıyla kaplıdır. Çekirdekten de yetişmekle birlikte en verimli hurma ağaçları ağacın kendi bünyesinden alınan filizlerin dikilmesiyle gerçekleşir. Filizin, anne ağacın yakınına dikilmesi, filizin tutması ve anne ağacın verimli meyve vermesi açısından şarttır. Filizin anne ağaçtan uzağa dikilmesi filizin ölmesine, anne ağacın da küserek meyve vermemesine neden olmaktadır. Faydaları arasında kanser tedavisine destek olmaktan, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına, cilt güzelliğinden göz sağlığına kadar oldukça geniş yelpazede fayda sunan bu meyveyi sadece Ramazan ayı yerine günlük olarak tüketmenin sağlığımız açısından pek çok yararı var.

 

Antioksidan görevi yaparak vücudu temizler
İçerisindeki antioksidanlar sayesinde kalp ve damar tıkanıklıklarını önlemede büyük bir etki yaratan hurma, yaşlandıkça görülen hastalıkları da önler. Bekledikçe antioksidan görevini zamanla kaybeden meyvelerin aksine, zaman geçtikçe antioksidan değerleri artar ve besleyiciliği de korunmuş olur.

 

Kalp sağlığını korumada yardımcıdır
Yukarıda bahsettiğim antioksidan özelliği sayesinde kalp damarlarının tıkanmasını önleyerek kalbin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.

 

Kanser riskini azaltır
Düzenli olarak tüketen kişilerin kansere yakalanma riski oldukça azdır. İçerisinde bulunan lifler sayesinde kanser hastalığı riski en aza indirilmiş olur. Arapların kansere yakalanma riskinin çok düşük olması, belki de bununla açıklanabilir.

 

Hiper tansiyon ve diyabet’i önler
Sürekli olarak tüketimi, yüksek tansiyona ve şeker hastalıklarına yakalanma riskinizi en aza indirecektir.

 

Kansızlığa karşı faydalıdır
İçerisinde barındırdığı demir sayesinde kanın içerisindeki hemoglobin sentezini dengeler, bu da kansızlığa yakalanma riskini azaltır.

 

Karaciğer dostudur
Karaciğeri korumaya yardımcı olan vitaminlerden B1 ve B2 vitaminleri hurmada bulunur, düzenli tüketimi karaciğerin sağlıklı ve düzenli çalışmasını sağlar.

 

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar
Hurmanın içerisindeki şeker, lif ve daha birçok besin maddesi sindirim sistemi için oldukça faydalıdır.

 

Cildi sağlıklı kılar
Düzenli hurma suyu ve hurma kullanımında ciltteki tahrişler kaybolacaktır. Bunun yanı sıra cildi parlaklaştırır.

 

Kemiklere yarar sağlar
İçerisindeki fosfat ve kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirici etkisi vardır. Olası kemik hastalıklarına karşı da vücudu korur ve adeta bir kalkan görevi üstlenir.

 

Hafızayı güçlendirici bir etki yaratır
İçerisindeki vitaminler sayesinde beyni ve hafızayı güçlendirir. Düzenli kullanımda hafızanın daha güçlü çalışmasını sağlar. Yaşlandıkça ortaya çıkabilecek hafıza kaybı rahatsızlıklarını önler.

 

Ruh sağlığını olumlu yönde etkiler
Hurma, içerisinde bulundurduğu B6 vitamini sayesinde kas gevşetici ve sinir sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir. Çağımızda en sık görülen hastalıklarından biri olan strese dayalı ruhsal problemlerin zararlı etkileri, düzenli hurma kullanımında en aza indirilebilir.

 

Göz sağlığını korur
Gözlerin en ihtiyacı olan A vitamini bakımından oldukça zengindir, göz sağlığının korunmasında vücuda yardımcıdır.

Kategoriler: Genel Sağlık

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.