Semizotu Faydaları

Semizotu faydaları kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalıdır. Semizotu faydaları içinde kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.

Semizotu faydaları arasında, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığı ve kilo vermekte etkili olduğunu bilinmekte. Yeşil salata olarak yenirse faydası daha fazla oluyor. Zayıflamaya yardımcı olması dukan diyeti yaparken tüketmemiz gerektiğinin de bir göstergesidir.

Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir.

Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir.

 

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.

 

Kullanıldığı Yerler : Çiğ olarak salatalara ve yoğurdun içine katılabilir. B

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Hindistan olan semizotu, tüm dünya ile ülkemizde yaygın olarak yetişmekte ve yetiştirilmektedir. B

 

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

  • Semizotu faydaları, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
  • Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.
  • Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.
  • Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
  • Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.

 

Semizotunun Besin Değeri

100 gram çiğ semizotu;

16 kalori
1.3 gr protein (günlük ihtiyacın %3’ü)
1320 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %26’sı)
21 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %35’i)
0.1 mg riboflavin (günlük ihtiyacın %7’si)
12 mcg folat (günlük ihtiyacın %3’ü)
0.5 mg niasin (günlük ihtiyacın %2’si)
0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
65 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %7’si)
2 mg demir (günlük ihtiyacın %11’i)
68 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %17’si)
44 mg fosfor (günlük ihtiyacın %4’ü)
494 mg potasyum (günlük ihtiyacın %14’ü)
0.3 mg manganez (günlük ihtiyacın %15’i)
0.9 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %1’i) içerir.
100 gram semizotunun 93.9 gramı sudur.

 

Semizotu Faydaları

Omega 3 Yağ Asitleri: Hayvansal gıdalarda bulunan EPA, DHA ve bitkilerde bulunan ALA omega 3 yağ asitleri için tek kaynağımız tükettiğimiz besinler. Çünkü vücudumuz bu yağ asitlerini kendi kendine üretemiyor. Omega 3 yağ asitlerinin sağlığımıza en önemli etkisi ise kandaki yağ oranını (trigliseridler) düşürerek kalp ve damar hastalıklarından korunmamızı sağlaması. Omega 3 yağ asitlerinin depresyon, astım, dikkat eksikliği gibi sorunların görülme riskini azalttığı bilinmektedir.

Semizotu faydaları için; her hafta en az 3 öğün hamsi, lüfer, sardalye, ton balığı, uskumru veya somon yemelisiniz. Omega 3 bakımından zengin yemiş ve yağlar ise keten tohumu ve keten tohumu yağı, kanola yağı, soya fasulyesi yağı, zeytinyağı ve ceviz.

Bitkilerde, hayvansal gıdalarda olduğu gibi direkt omega 3 yağ asidi bulunmuyor. Ancak bitkilerde bulunan ALA (alpha-linolenic asit) vücudumuz tarafından omega 3’e dönüştürülebiliyor. 100 gramında ortalama 300 – 400 mg ALA bulunan semizotu bu yönden oldukça avantajlı bir sebze. Semizotunun diğer bir ilginç özelliği ise sadece balık ve balık yağında bulunan omega 3 yağ asidi olan EPA (eicosapentaenoic acid) içermesi. 1 gram semizotunda yaklaşık 0.01 mg EPA yağ asidi bulunuyor.

 

Vitamin ve Mineraller: Semizotu başta C ve A vitamini olmak üzere pek çok vitamin (niasin, riboflavin, folat, B6 vitamini) içeriyor. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez mineralleri bakımından oldukça zengin bir sebze olarak öne çıkıyor.

 

Demir: Demir minerali, oksijenin vücut geneline taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin üretiminde kritik bir rol oynar. Demir eksikliği halsizlik başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ispanakla aynı oranda demir içeren semizotu demir eksikliğine karşı tüketilmesi önerilen sebzeler arasında yer alıyor.

 

Antioksidan Etkisi: Antioksidan vitaminler olarak kabul edilen A ve C vitaminlerini bol miktarda içeren semizotu bu özelliğiyle “süper sebze” olarak bilinen ıspanaktan daha fazla antioksidan etkiye sahip. K

Kategoriler: Genel Sağlık

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.