Alabaş Çorbası (Kohlrabi)

Hazırlama süresi
50 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Servis Miktarı
8 kişilik
Evre
Güçlendirme, Koruma, Seyir
Öğün
Akşam, Atıştırmalık, Öğle
Yayınlayan
Yayınlanma tarihi
2 Adet
Alabaş (Beyaz)
3 Yemek Kaşığı
Zeytinyağı
1 Adet
Soğan (Kuru)
3 Diş
Sarımsak
10 Gram
Zencefil (Taze)
1.50 Yemek Kaşığı
Yulaf Kepeği
1 Tatlı Kaşığı
Zerdeçal
1 Bardak
Süt (Light)
6 Bardak
Su
1 Çay Kaşığı
Karabiber
Alabaş Çorbası (Kohlrabi)

Alabaş çorbası tarifine geçmeden önce alabaş hakkında bilgi vereceğim. Dukan alabaş çorbası tarifi indir veya farklı diyet alabaş çorbası tarifi için tıkla. Değişik lezzetlerdeki çorbamı denemeden olmaz, o halde tıklayın.

Alabaş, lahana ailesinden. Yer lahanası, kohlrabi, Alman turbu gibi isimlerle de bilinen alabaş; çiğ veya pişmiş olarak tüketilebiliyor. Aynı aileyi paylaştığı lahana, brokoli, karnabahar gibi son derece besleyici bir gıda. Potasyum ve sodyum bakımından zengin olan alabaş, C ve A vitaminleriyle magnezyum ve kalsiyum içeren önemli bir kaynak olarak görülüyor.

Alabaş görüntü olarak turp gibi ancak tadı turptan daha yumuşak. Lahanaya benzeyen bir tatlılığı olan alabaş, Alman mutfağında sık kullanılan bir sebze. Alabaş çorbası, bu besleyici sebzenin yanı sıra soğan, sarımsak ve zencefil içeriğiyle kış günlerinde ihtiyaç duyulan enerji ve şifayı sağlayacak türden. Bu sebzeyle henüz tanışmadıysanız, alabaş çorbası tarifi iyi bir başlangıç sayılabilir.

 

Alabaş nedir?

Eflatun ve açık yeşil olmak üzere iki rengi bulunan, şalgama ve turpa benzeyen, hem yaprakları hem yumrusu yenilebilen turpgillerden bir sebze. Oldukça lifli bir yapıya sahip ve vitamin-mineral bakımından zengin. Yüksek miktarda A, B1, B2, B3, B6, C vitamini ile demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum içeriyor.

 

Alabaş nasıl yenir?

Yumru şeklinde bir gövdesi ve bu gövdenin üzerinden uzanan bolca yaprağı olan alabaşı sofralarınıza pek çok şekilde konuk etmeniz mümkün. Yumrusundan pek çok çeşit çorba, yemek, salata yapılan sebzenin yapraklarını ise lahana gibi sararak pişirebilirsiniz.

 

Alabaşın faydaları neler?

  • Güçlü bir antioksidan olduğu için kansere karşı koruyucu özelliği olan Alabaş, akciğer ve kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltıyor.
  • Tansiyonu dengeliyor, yüksek tansiyona iyi geliyor.
  • Sinir sistemi hastalıklarını tedavi edici özelliği bulunuyor.
  • Nefes darlığı ve astıma iyi geliyor.
  • Kalp ve dolaşım hastalıklarından koruyor.
  • Böbrek taşı, katarakt ve felç oluşumunu azaltıyor. Aynı zamanda böbrek ve safra kesesinde oluşan taşların düşmesine yardımcı oluyor.
  • Yüksek oranda demir içerdiği için kansızlığa iyi geliyor
  • Suyu öksürüğe ve bronşite birebir.
  • Bebek emziren kadınların sütünü artırıyor.
  • Kalorisi son derece düşük olduğu için zayıflamaya yardımcı oluyor.
  1. Alabaşı soyup küp şeklinde doğrayınız. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğan ve sarımsakları ince ince doğrayınız. Taze kök zencefili rendenin ince tarafıyla rendeleyiniz
  2. Çorbayı pişireceğiniz tencereye zeytinyağı, doğranmış kuru soğan, sarımsak, zencefil ve zerdeçalı koyun ve orta ateşte 1-2 dakika soteleyiniz
  3. Tencereye kepek ilave edin ve karıştırınız. Doğranmış alabaş parçalarını tencereye alıp 1-2 dakika daha soteleyiniz
  4. Süt ve suyu ekleyip çorbayı kaynamaya bırakınız. Kaynadıktan sonra 10 dakika daha ocakta tutunuz
  5. Ocağı kapatınız. Karabiber, tuz ve toz zencefili ekledikten sonra hazırladığınız çorbayı blenderdan geçirerek sıcak olarak servis yapınız.

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.