- Hazırlama süresi
- 60 dakika
- Pişirme süresi
- 45 dakika
- Zorluk
- Kolay
- Evre
- Güçlendirme, Koruma, Seyir
- Öğün
- Akşam, Öğle
- Yayınlayan
- Yayınlanma tarihi
- 6 Temmuz 2016
- 300 Gram
- Mantar
- 1 Adet
- Domates
- Yarım Adet
- Soğan (Kuru)
- 1 Adet
- Yeşil Biber
- 1 Tutam
- Pul Biber
- 1 Tutam
- Karabiber
- 5 Damla
- Tereyağ Aroması
- 1 Yemek Kaşığı
- Kaşar (Rendelenmiş)
Dukan güveçte mantar tarifi pratik dukan diet aperatifidir. Seyir evresi P+S gününde dukan güveçte mantar tarifi tüketilebilir. Dukan güveçte mantar tarifi için önce yazıma bir göz atınız.
Güveç, yemek pişirmekte kullanılan geniş ağızlı özel toprak kaptır ve Türk mutfağında bu kap içinde pişirilen yemeklerin genel bir adıdır.
Türk mutfağında birçok güveç çeşidi vardır.
Sebzeli ve etli güveçlerin yanı sıra karides güveç gibi deniz ürünlerinden oluşan bir güveç, ayrıca güveç pilavı ve yine güveç içerisinde pişirilen piti gibi yemekler bulunmaktadır. Benim de özel bir tarifim olan dukan güveçte mantar gibi, sizde farklı malzemeler ekleyerek bulunduğunuz evreye göre klasik tatlar üzerinden değişik tatlar yaratabilirsiniz dukan diet yaparken.
Etli güveçlerin yanı sıra karides güveç gibi deniz ürünlerinden oluşan bir tarifle sizde benim dukan güveçte mantar lezzetini çoğaltıp değişik dukan rejim kurallarına bağlı kalarak yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz.
Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde güveç yemekleri yaygındır.
Güveç yemekleri Balkan ülkeleri mutfaklarında da yaygındır. Örneğin Yunan mutfağında giouvetsi adını alır.
Bazı güveç türleri:
- Türlü güveç – sebzeli
- Kuzu güveç
- Dana güveç
- Karides güveç
Güveç, özel killi topraktan imal edilen yemek pişirme kabıdır. Mutfaklarımızda çok sık kullanıldığı söylenemez. Toprak güveç içerisinde beyaz ve kırmızı et yemekleri, sebze yemekleri, bakliyat yemekleri, deniz ürünleri, pilavlar, çorbalar ve hatta kekler pişirilebilir.(klasik tatlar)
Toprak güveç içerisinde yapılan yemekler fazlasıyle lezizdir, işin sırrı ise güveç içerisindeki yemekler düşük ısı kullanılarak pişirilir. O nedenle, güveç kullanmak için bol zamana ihtiyaç duyulduğundan, mutfaklarımızda yaygın olarak kullanılmaz. (klasik tatlar)
Piyasada satışa sunulan toprak güveçler sırlı ve sırsız olarak iki tip’dir. Güveçlerde sırlama işlemi, su sızdırmazlığı için yapılır. Yani, güveç kabının iç yüzeyi su ile temas ettiğinde erimeyen bazı maddeler ile kaplanır. Ben parlak olanları tercih etmeden pişirdim dukan güveçte mantar tarifini. Çünkü bu maddeler arasında az da olsa kurşun da bulunmaktadır. Güveç alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat etmelisiniz.
Toprak Güveç Nasıl Kullanılır?
Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece. Yeni aldığımız güveçin çatlak olmamasına dikkat etmelisiniz. Yeni alınan bir güveç kulanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinir.(klasik tatlar)
İçerisine güveçin büyüklüğüne göre 100 ila 200 gr. kadar yağ konur, hafif ısıtılmış fırın içerisine sürülür. Katı yağ kulanırsanız yağın erime süresi kadar beklenir, sıvı yağ kullanmışsanız güveç’in ısınma süresi kadar beklenir. Güveç fırından alınır ve bir tencere altlığı üzerine konur. Fırça veya bez yardımı ile erimiş yağ, güveç iç yüzeyine sürülerek emdirilir. Bir kaç saat bekledikten sonra güveç, sıcak su ile yıkanır ve ters çevrilerek kuruması sağlanır. Bu işlem hiç kullanılmamış güveçler için bir kez uygulanır.(klasik tatlar)
Güveçler ocak üzerinde kendi kapakları veya uygun bir tencere kapağı ile düşük ısı da kullanılır. Fırın içerisinde ise, alüminyum folyo kullanarak güveç ağızını kapatarak kullanmak daha uygundur. Ocak üzerinden veya fırın içerisinden çıkartılan ısınmış güveç, soğuk zemin üzerine konmamalıdır. Güveç kabını çatlatmamak için mutlaka tencere altlığı kullanılmalıdır. Bir de, güveç içerisinde arta kalan yemeği bırakmayınız ve toprak güveçi yemek koruma kabı olarak kullanmayınız.(klasik tatlar)
Klasik Tatlar benim esin kaynağım oldu.
- Soğanları jülyen doğrayınız
- Biberi ve domatesi küp küp doğrayınız
- Mantarları ince ince doğrayınız
- Tüm malzemeleri güveç kabına koyup üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirip birkaç damla tereyağı aroması ekleyiniz
- Önceden ısıttığımız 250 derecedeki fırında 40-45 dakika pişiriniz. Pişen yemeğinizin üzerine 1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar serpip 2 dakikalığına fırında kaşarlar eriyene kadar pişirip servis ediniz
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.