Havuçlu Kabaklı Meze

Hazırlama süresi
20 dakika
Pişirme süresi
10 dakika
Zorluk
Kolay
Servis Miktarı
2 kişilik
Evre
Güçlendirme, Koruma, Seyir
Öğün
Akşam, Öğle
Yayınlayan
Yayınlanma tarihi
1 Adet
Kabak
1 Adet
Havuç
5 Yemek Kaşığı
Yoğurt (Light)
1 Tatlı Kaşığı
Sarımsak Tozu
Havuçlu Kabaklı Meze

Havuçlu kabaklı meze tarifim lezizdir. Bilinen tarif olsa da aklına getirmeyenler için gelsin havuçlu kabaklı meze tarifim. Dukan havuçlu kabaklı meze tarifimi denemeden önce dilerseniz bu iki karışım sebzenin ne işe yaradığından bahsediyim.

 

Havuç

İnce bağırsakta A vitaminine dönüştürülen ve vücudumuzda bulunan serbest radikal dengesinin korunmasına yardımcı olan beta karoten cilt, saç ve tırnakların korunmasından kalp hastalıkları riskinin azaltılmasına kadar pek çok noktada önemli bir besin maddesidir.

Besin lifi bakımından zengin bir sebze olan havuç sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayarak kabızlık gibi sindirime bağlı rahatsızlıkları önler. Dukan diyetinde kabızık şikayeti olanların yenmesi gereken bir besin olduğundan havuçlu kabaklı meze tarifini baylaşıyorum sizlere.

Dukan diyeti veya herhangi bir diyet yapıyorsanız az kalori içeren ve tokluk hissini uzatan havucu sağlıklı bir atıştırmalık olarak tek başına tüketebileceğiniz gibi havuçlu kabaklı meze ile birliktede tüketebilirsiniz.

Sindirim sistemi için faydalı olan havuçtan 1 adet orta boyu sağlıklı bir sindirim sistemi için son derece önemli günlük besin lifi ihtiyacının yaklaşık %7’sini tek başına karşılıyor. Besin lifi sadece sindirim sistemi için değil aynı zamanda kan şekeri seviyesinin korunması için de önemli. Eğer kilo vermek için diyet yapıyorsanız atıştırmalık olarak havuç yemek tokluk hissini uzaratarak kilo vermenize yardımcı olabilir.

Ancak sebze olduğundan seyir evresinin P+S gününde yenmesi uygundur.

 

Kabak

Kabağın tarihi günümüzden 7 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Arkeologların yaptığı çalışmalarda kabakla ilgili en eski bulgulara Meksika’da rastlanmıştır. Anavatanı amerika kıtasıdır. Kabağın Amerika’dan Avrupa’ya oradan da Anadolu’ya geçtiği düşünülmektedir. (1)

Kabak türleri:

Bir çok kabak türüyle farklı lezzetler katabilirsiniz. Ben sizlere havuçlu kabaklı meze tarifimi sundum, sizde değişik kabaklı meze tariflerini sitede paylaşabilirsiniz.

Sakız Kabağı: Kabak türlerinden olan sakız kabağı en çok ana yemek malzemesi olarak kullanılır. Bu kabak türü açık yeşil renktedir, daha çok sarıya çalan bir rengi vardır. İnce ve uzunca bir yapısı vardır. Bu kabak türüyle hazırlanan en yaygın yemek kabak kalyesi ve kabak dolmasıdır. (2)

Helvacı Kabağı: İri ve basık bir kabak türü olan helvacı kabağı turşu ve tatlı yapımında bolca kullanılır. Kırmızı renklidir.(2)

Bal Kabağı: Bu kabak türü oldukça iri, basık-yuvarlak, aynı zamanda uzunca bir görünüme sahiptir. Bal kabağı çarpıcı bir turuncu renktedir. Daha çok tatlı olarak yenir. Bu nedenle şekerle pişirilmektedir.(2)

Asma Kabağı: Daha çok bahçelerde ve bostanlarda görülen bu kabak türünün dikkat çeken bir görünümü vardır. Yerini severse boyu 2 metreye kadar ulaşır. Asma kabağı suyu çok sever, bu nedenle suyun çok olduğu yerlerde daha kolay yetiştirilir.(2)

100 gram çiğ kabak (kabuğuyla birlikte);

16 kalori
1 gr besin lifi
3 gr karbonhidrat
1 gr protein
200 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
17 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %28’i)
4.3 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %5’i)
0.1 mg B2 vitamini (günlük ihtiyacın %8’i)
0.5 mg B3 vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
0.2 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %11’i)
29 mcg folat (günlük ihtiyacın %7’si)
0.2 mg B5 vitamini (günlük ihtiyacın %2’si) içerir.(3)

 

Oldukça besleyici bir sebze olan kabak, C ve B vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahiptir.

Özellikle yaşlanmaya karşı antioksidan özelliği ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeniyle C vitamini, günümüzde en çok aranan vitaminlerin başında gelir. 100 gram kabakta yaklaşık olarak 17 mg C vitamini bulunur. Günlük ortalama 75-90 mg C vitamini ihtiyacımızın önemli bölümünü kabak ile karşılayabiliriz.

Yukarıdaki liste 100 gr baz alınarak oluşturulduğu için B1 vitamini (Tiyamin) yer almıyor ama büyük bir kabak (yaklaşık 320 gr) günlük B1 vitamini ihtiyacının %10’unu karşılar.

Eksikliği çeşitli kalp rahatsızlıkları ve nörolojik sorunlara yol açan B1 vitamini, kan dolaşımının düzenlenmesi ve damar sertliğine karşı bizi korur. (4)

 

Kaynak

(1) The History of Courgettes

(2) İyi Gelen Yiyecekler

(3) Self Nutrition Data

(4) Oregon State

  1. Kabak ve havuçlarımızı tıraşlayarak kabuklarını soyup ayrı ayrı rendeleyiniz
  2. Önce kabakları tavaya koyup hafif ateşte kavurunuz. Kabak su salacaktır.Suyunu hafif çekince havuçları ekleyip 3-5 dakika birlikte kavurmaya devam ediniz. Kavrulan sebzeleri mutlaka soğumaya bırakınız
  3. Yoğurdu bir kaseye koyup üzerine sarımsak tozu dökünüz
  4. Soğuduğundan emin olduğunuz sebzeleri sarımsaklı yoğurt karışımına ekleyip buzdolabında yarım saat soğumaya bırakıp daha sonra servis ediniz

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.